Varför dekorerar man pumpor på halloween?

Kort svar: Traditionen att dekorera olika sorters grönsaker går långt tillbaka och kan associeras med skördefester. Pumporna började användas vid halloween i samband med att traditionen fick fäste i USA vid  slutet av 1800-talet av den enkla anledningen att tillgången på pumpor var riklig under slutet av oktober.

Den symbol som allra tydligaste förknippas med halloween är helt säkert pumpan. På samma sätt som granen symboliserar jul och majstång symboliserar midsommar har den stora oranga grönsaken kommit att symbolisera halloween.

Halloween firas i månadsskiftet oktober/november och har sina rötter i den förkristna festen Samhain som firades på nuvarande Irland. Festen har sedan på olika vägar kommit att bli vårt moderna halloweenfirande.

Vad som är intressant är att det redan långt tillbaka går att hitta belägg för att en av de viktiga inslagen i firandet var att man använda olika sorters grönsaker, rovor och betor. Dessa karvade man ut och använde som lyktor. Även i norra Sverige finns äldre belägg (1800-talet) för att ungdomar på hösten gröpte ur foderbetor eller andra rotfrukter för att på så vis tillverka lyktor. Ungdomarna gick sedan runt i byarna för att skrämma folk med sin spökliknande lyktor. Dessa upptåg verkar dock inte vara knutet till någon särskild dag.

img_20161028_161345

Användandet av olika grönsaker i firandet beror på att det var under hösten man skördade dessa och i oktober fanns riklig tillgång på rovor och betor av olika slag.

Pumpan är en gurkväxt som har sitt ursprung i Amerika och den skördas från juli fram till den första frosten. Pumpan var ett inslag på skördefester i USA långt innan den började associeras med halloween.

När miljontals irländska migranter på 1800-talet flyttade till USA tog man med sig sina traditioner (däribland att göra ljuslyktor av rovor). När de irländska sederna blandades med redan existerande (såsom mexikanska dios de los muertos och engelska Guy Fawkes day) blev en förändring av halloweenfirandet av rovorna ersättas av den betydligt större och färggladare pumpan.

Det var under slutet av 1800-talet som pumpan på allvar kom att bli symbolen för halloween. År 1866 är det äldsta belägget för att pumpan direkt har associerats med halloweenfirandet. Idag är pumpan den entydigt viktigaste symbolen för halloween (en enkel bildsökning ger ett övertydligt resultat).

Källa: Herlitz, Gillis (2007) Mors dag och Halloween. Festseder i förändring. Doktorsavhandling vid Uppsala universitet.

Skrivet av: Mattias Axelsson (2012-10-14)

En tanke på “Varför dekorerar man pumpor på halloween?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s