När är alla helgons dag (då man tänder gravljus)?

Kort svar: Alla helgons dag då de flesta tänder ljus på gravar infaller på den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Allhelgonadagen är dock alltid 1 november oavsett år.

En sak som kan vara konfunderande är att vi i den svenska kalendern har två allhelgonadagar – en allhelgonadagen och en alla helgons dagDen förra infaller alltid 1 november och den senare är alltid på en lördag, den lördag som är direkt före första söndagen i november.

Att vi överhuvudtaget har en helgdag för att fira döda i början av november hänger samman med att flera äldre kulturer satt ett samband mellan naturens död vid sommarhalvårets slut (31 oktober) och högtidlighållandet av döda släktingars minne. På 800-talet valde påve Gregorius IV att instifta allhelgonadagen 1 november och även i Sverige vet vi att helgdagen firats sedan åtminstone 1100-talet.

gravljus

Dock avskaffades allhelgonadagen som röd dag 1772, men namnet allhelgonadagen (i lite olika varianter) fick vara kvar på datumet 1 november. Under 1900-talets första hälft väcktes förslag flera gånger om att återinföra allhelgonadagen som röd dag, men först 1953 klubbades det att alla helgons dag är:

den lördag som infaller under tiden den 31 oktober-6 november

Källa: Herlitz, Gillis (2007) Mors dag och Halloween: festseder i förändring

Skrivet av Mattias Axelsson

En tanke på “När är alla helgons dag (då man tänder gravljus)?

  1. Ännu märkligare är väl egentligen att vi överhuvudtaget har en Alla helgons dag/ Allhelgonadag? De flesta svenskar är lutheraner och inom luthersk kristendom saknas, i princip, helgon… Borde ha varit logsikt att återupprätta, då 1953, dagens datum, 2/11, som Alla själars dag med tanke på den populära gravljuständartraditionen.

    B

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s