Kort svar: Alla helgons dag då de flesta tänder ljus på gravar infaller på den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Allhelgonadagen är dock alltid 1 november oavsett år.
En sak som kan vara konfunderande är att vi i den svenska kalendern har två allhelgonadagar – en allhelgonadagen och en alla helgons dag. Den förra infaller alltid 1 november och den senare är alltid på en lördag, den lördag som är direkt före första söndagen i november.
Att vi överhuvudtaget har en helgdag för att fira döda i början av november hänger samman med att flera äldre kulturer satt ett samband mellan naturens död vid sommarhalvårets slut (31 oktober) och högtidlighållandet av döda släktingars minne. På 800-talet valde påve Gregorius IV att instifta allhelgonadagen 1 november och även i Sverige vet vi att helgdagen firats sedan åtminstone 1100-talet.

Dock avskaffades allhelgonadagen som röd dag 1772, men namnet allhelgonadagen (i lite olika varianter) fick vara kvar på datumet 1 november. Under 1900-talets första hälft väcktes förslag flera gånger om att återinföra allhelgonadagen som röd dag, men först 1953 klubbades det att alla helgons dag är:
den lördag som infaller under tiden den 31 oktober-6 november
Källa: Herlitz, Gillis (2007) Mors dag och Halloween: festseder i förändring
Skrivet av Mattias Axelsson
Ännu märkligare är väl egentligen att vi överhuvudtaget har en Alla helgons dag/ Allhelgonadag? De flesta svenskar är lutheraner och inom luthersk kristendom saknas, i princip, helgon… Borde ha varit logsikt att återupprätta, då 1953, dagens datum, 2/11, som Alla själars dag med tanke på den populära gravljuständartraditionen.
B