Firades påsk före kristendomen?

Kort svar: Nej, påsk firades inte före kristendomen kom till Sverige.

Ordet ”påsk” kommer från hebreiskans ”pesachsom betyder ”passera, gå förbi”. Påsken är den viktigaste kristna högtiden och firas till minne av Jesus uppståndelse på påskdagen. När kristendomen kom till Sverige under den tidiga medeltiden och etablerade sig den dominerande religionen följde också alla helgdagar, inklusive påsken, med. Det var alltså under den tidiga medeltiden som svenskar började fira påsk.

Men även om påsken definitivt är något som introduceras i Sverige i och med kristendomen så vet vi att brytningstider är förknippade med firande ännu längre tillbaka. Brytningstider är t.ex. när mörker vänder till ljus, när död blir till liv och så vidare. Ett typexempel är den dag då natt och dag är lika långa – vårdagjämningen. Då bryter ljuset fram och från och med då blir dagarna längre. Alltså är det mycket troligt att olika typer av fester hölls vid tiden för vårdagjämningen långt före kristendomen (som ju använt tidpunkten för att fira Marias bebådelse).

Det kristna påskfirandet är väldigt starkt knutet till det judiska pesachfirandet eftersom Jesus dog och uppstod just under den judiska påsken i Jerusalem. Att den judiska påsken ligger där den gör i almanackan har troligtvis också att göra med brytningstid. I det förisraeliska samhället firades förmodligen någon form av vårhögtid där den första skörden och de första lammen högtidlighölls.

När sedan judendomen började konstrueras som en sammanhållen religion valde man att fira Exodus då. Våren markerar hur naturen återföds efter vinterns död och på så sätt kunde man sammanlänka de förisraeliska firandet med hur den judiska nationen föds i och med befrielsen från slaveriet i Egypten.

På samma sätt kan vi vara ganska säkra på att vårfirande hölls även i Skandinavien. Vi vet att vårblot hölls någon gång i närheten av det som idag är påsk. Blotet syftade till att få goda skördar under det kommande året.

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2007-04-23, uppdaterad 2022-06-02)

7 tankar om “Firades påsk före kristendomen?

 1. Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » Påskmat

 2. NEJ påsken firades inte innan kristendomen.
  Tänk nu. Varför firas påsken? Jo för Jesus död på korset inte för att en påskhare med ägg uppfunnit påsken. Så om Jesus inte kom till jorden då skulle det finns påsk då?
  Absolut INTE. Samma sak med julen.

  • Påsktiden har jag inte läst upp om mer än att ägget faktiskt är en väldigt gammal symbol för fruktsamhet, MEN det firades garanterat vid juletid långt innan kristendomen kom. Anledningen är att vintersolståndet äger rum 20-25 december och då börjar man gå mot ljusare tider. Julafton och Påskafton är däremot direkt knutna till kristendomen, men huruvida bara julen eller båda två är kapade från tidigare firanden är en annan femma.
   Samt, högtiderna existerar oavsett om Jesus är påhittade eller var verklig.

 3. Jesus korsfästes under den judiska påsken, som heter Pesach. Därifrån kommer både ordet och den kristna seden. I resten av Europa har man alltid firat vårens ankomst, oavsett religion eller tro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s