Firades påsk före kristendomen?

Efter mitt senaste inlägg om påsk fick jag en fråga om vad som firades innan kristendomen kom med påsken. Frågan är intressant eftersom många av de symboler (ex. äggen och påskriset) som är knutna till påsken förmodligen har anor mycket längre tillbaka en kristendomen.

Dock är det i princip omöjligt att ge ett korrekt svar på frågan eftersom vi vet väldigt lite om traditioner och högtider så långt tillbaka. Vissa saker kan vi säga med stor sannolikhet, men säkra kan vi inte vara.

En sak som man bör hålla för sant är att brytningstider är förknippade med firande. När mörker vänder till ljus, när död blir till liv och så vidare. Ett typexempel är ju den dag då natt och dag är lika långa – vårdagjämningen. Då bryter ljuset fram och från och med då blir dagarna längre. Alltså är det mycket troligt att olika typer av fester hölls vid tiden för vårdagjämningen långt före kristendomen (som ju använt tidpunkten för att fira Marias bebådelse).

Det kristna påskfirandet är väldigt starkt knutet till det judiska ditot eftersom Jesus dog och uppstod just under den judiska påsken i Jerusalem. Att den judiska påsken ligger där den gör i almanackan har troligtvis också att göra med brytningstid. I det förisraeliska samhället firades förmodligen någon form av vårhögtid där den första skörden och de första lammen högtidlighölls. När sedan judendomen började konstrueras som en sammanhållen religion valde man att fira Exodus då. Våren markerar ju hur naturen återföds efter vinterns död och på så sätt kunde man sammanlänka de förisraeliska firandet med hur den judiska nationen föds i och med befrielsen från slaveriet i Egypten.

På samma sätt kan vi vara ganska säkra på att vårfirande hölls även i Skandinavien. Vi vet att vårblot hölls någon gång i närheten av det som idag är påsk. Blotet syftade till att få goda skördar under det kommande året.

dscf0032.jpg

Om vi tittar på de olika symbolerna som finns i dagens påskfirande så är det hart när omöjligt att säga något om vilket ursprung de har och om de funnits med i ett förkristet påskfirande. Ägget vet vi är en symbol för liv i de flesta kulturer, liksom elden använts för att skydda mot övernaturliga faror i de flesta samhällen. Både elden och äggen har blivit en del av vårt påskfirande (även om påskelden är vanligast i västra Sverige) och kan ges kristet symbolvärde. Men de har anor längre bak än kristendomen.

Andra bloggar om: , , , , .

7 tankar om “Firades påsk före kristendomen?

 1. Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » Påskmat

 2. NEJ påsken firades inte innan kristendomen.
  Tänk nu. Varför firas påsken? Jo för Jesus död på korset inte för att en påskhare med ägg uppfunnit påsken. Så om Jesus inte kom till jorden då skulle det finns påsk då?
  Absolut INTE. Samma sak med julen.

  • Påsktiden har jag inte läst upp om mer än att ägget faktiskt är en väldigt gammal symbol för fruktsamhet, MEN det firades garanterat vid juletid långt innan kristendomen kom. Anledningen är att vintersolståndet äger rum 20-25 december och då börjar man gå mot ljusare tider. Julafton och Påskafton är däremot direkt knutna till kristendomen, men huruvida bara julen eller båda två är kapade från tidigare firanden är en annan femma.
   Samt, högtiderna existerar oavsett om Jesus är påhittade eller var verklig.

 3. Jesus korsfästes under den judiska påsken, som heter Pesach. Därifrån kommer både ordet och den kristna seden. I resten av Europa har man alltid firat vårens ankomst, oavsett religion eller tro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s