När är fettisdagen 2023?

Kort svar: Fettisdagen (semmeldagen) 2023 infaller tisdag 21 februari.

Fettisdagen infaller alltid tisdagen sju veckor före påskhelgen. Att det är så beror på att fettisdagen förr var den sista dagen inför den sju veckor långa påskfastan. Numera förknippas fettisdagen i princip uteslutande med ätandet av semlor.

Eftersom påskdagen 2023 infaller söndag 9 april så är fettisdagen 2023 tisdag 21 februari och det är då frossandet av semlor, fettisdagsbullar, fastlagsbullar eller vad man nu vill kalla dem når sin kulmen och då räknar man med att runt sex miljoner semlor äts i Sverige.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2023-01-07

En tanke på “När är fettisdagen 2023?

 1. o gillar men jag mamma syster och brors fru bakar sJA SHITS U SLOVENCA ILI SVEDA AKO SU MOJI HRVATI DOMOVINE PRIMJER KAKO OVI PRAVO MUSKARCI
  Du har skickat
  ISKRENO TI DIVANIM
  20:38
  Du har skickat
  SLUSAJ MLAKIMA MORE CLOVN CLAUS SCHVAUB SVE KADA NISU AKTIVIRALI SI VJERU U DIJELIMA TI IDU X PREMA DEMONU
  Du har skickat
  NAMA AKTIV VJERA U DIJELIMA NEMORE DVORSKA LUDA CLOVN CLAUS SCHVAUB MILJADER NISTA nul MENI SU PRIMJER PRAVIH MUSKARCA TO SU MOJI 2 DOM HRVATI / HRVATSKA PREDNOSTI I PRIMJER JER VASI MUSKARCI SU BOLJI NEGO JA SVEDANKA HRVATICA JER VASA VJERA JE U DIJELIMA _Volim Isusa i vjerujem u njega ..

  ·
  https://hkm.hr/…/muskarci-mole-krunicu-prve-subote-u…/
  Muškarci mole krunicu prve subote u mjesecu | HKM
  HKM.HR
  Muškarci mole krunicu prve subote u mjesecu | HKM
  Muškarci mole krunicu prve subote u mjesecu | HKM

  Den 7 januari 2023, lördag
  lördag efter Epifania
  Dagens bön:
  Allsmäktige, evige Gud, du som i din Son har gjort oss till en ny skapelse, låt oss genom din nåd bli lika honom som i sig förenar din gudomliga och vår mänskliga natur.
  Läsningar: 1 Joh 3:22-4:6, Ps 2, Matt 4:12-17,23-25
  Första läsningen
  1 Joh 3:22 – 4:6
  (Pröva andarna så att ni kan se om de kommer från Gud)
  Läsning ur Johannes första brev.
  Mina kära, vad vi än ber om får vi av Gud, eftersom vi håller hans bud och gör det som behagar honom. Och detta är hans bud: att vi skall tro på hans son Jesu Kristi namn och älska varandra så som han har befallt oss. Den som håller Guds bud förblir i Gud och Gud i honom. Och att han förblir i oss vet vi av anden som han har gett oss.
  Mina kära, sätt inte tro till alla andar utan pröva om de kommer från Gud, ty många falska profeter har gått ut i världen. Så kan ni se vilken ande som är Guds: varje ande som erkänner att Jesus Kristus har kommit i mänsklig gestalt är från Gud, men den ande som förnekar Jesus är inte från Gud. Det är Antikrists ande, som ni har hört skall komma och som redan nu är i världen. Men ni, mina barn, är från Gud och ni har besegrat de falska profeterna, ty han som är i er är större än han som är i världen. De kommer från världen, och därför talar de som världen, och världen lyssnar på dem. Men vi kommer från Gud. Den som känner Gud, han lyssnar på oss; den som inte kommer från Gud, han lyssnar inte på oss. Så kan vi skilja mellan sanningens ande och villfarelsens ande.
  Så lyder Herrens ord.
  Responsoriepsalm
  Ps 2:7–8, 10–11 (R. 8a)
  R. Jag skall ge dig folken till arvedel.
  Herren sade till mig: »Du är min son,
  jag har fött dig i dag.
  Begär av mig, så skall jag ge dig folken till arvedel
  och jordens ändar till egendom.« R.
  Så kom nu till förstånd, ni konungar,
  låt varna er, ni domare på jorden.
  Tjäna Herren med fruktan,
  och kyss hans fötter med bävan. R.
  Halleluja
  Jfr Matt 4:23
  Jesus förkunnade budskapet om riket
  och botade alla slags sjukdomar bland folket.
  Evangelium
  Matt 4:12–17, 23–25
  (Himmelriket är nära)
  Läsning ur det heliga evangeliet enligt Matteus.
  När Jesus hörde att Johannes hade blivit fängslad, vände han tillbaka till Galileen. Han lämnade Nasaret och slog sig ner i Kafarnaum, som ligger vid sjön, i Sebulons och Naftalis land, för att det som sagts genom profeten Jesaja skulle uppfyllas: Sebulons land och Naftalis land ner mot sjön, på andra sidan Jordan, hedningarnas Galileen — folket som bor i mörker har sett ett stort ljus, och för dem som bor i dödens land och skugga har ljuset gått upp. Från den tiden började Jesus förkunna: »Omvänd er. Himmelriket är nära.«
  Han vandrade omkring i hela Galileen och undervisade i synagogorna, förkunnade budskapet om riket och botade alla slags sjukdomar och krämpor bland folket. Ryktet om honom spred sig i hela Syrien, och man förde till honom alla som led av olika sjukdomar och plågor, besatta, fallandesjuka och förlamade, och han botade dem. Och stora skaror följde honom, folk från Galileen och Dekapolis, från Jerusalem och Judeen och från andra sidan Jordan.
  Så lyder Herrens evangelium.emlan utan socker pappa är sockersjuk och alla vi andra vill inte bli med sockersjuka utan med barn vi tjejer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s