När börjar påskfastan 2022?

Kort svar: Påskfastan börjar med askonsdagen (fyrtiosex dagar före påskdagen) som är på olika datum varje år. År 2022 år askonsdagen den 2 mars

Fasta är en period då man begränsar sitt ätande. Fasta finns  i olika grad i de flesta religioner. Inom islam fastar man t.ex. en hel månad varje år. Den kristna fastan inför påsk varar i fyrtio dagar, men så har det inte alltid varit.

I ett brev från biskopen i Lyon till biskopen i Rom i slutet av 100-talet nämns att påskfastan då såg mycket olika ut hos olika kristna grupper. En del fastade bara en dag, vissa fastade i flera dagar. Några fastade i fyrtio timmar (den tid som Jesus skall ha legat i graven). Det fanns helt enkelt behov av ett centralt fattat beslut – och ett sådant kom år 325. Att det blev just fyrtio dagar anknyter till den tid som Jesus fastade i öknen.

Påskfastan håller alltså på i fyrtio dagar (dock inte fyrtio dagar i streck) och inleds med askonsdagen. Askonsdagen har fått sitt namn efter den katolska seden att strö aska över sig eller rita ett kors med aska i pannan inledningen av fastan som ett tecken på försakelse. I t.ex. Västerbotten åt man på Askonsdagen en gröt som kallades askgröt och som kokades på aska för att tarmarna skulle dra ihop sig och hindra hungerkänslorna.

1024px-Crossofashes

Eftersom påskdagen infaller på olika datum varje år infaller också askonsdagen (och därmed påskfastan) olika datum varje år, men alltid fyrtiosex dagar före påskdagen.

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap (uppdaterad 2021-01-15)

Källor: Maxén Maria och Helena Waldetoft Lindroth (1995) Glad påsk! Nordiska Museets Förlag: Stockholm

Unge, Ingemar, red (2001)  Våra Högtider – traditionerna, maten och festerna vi minns Prisma Bokförlag: Stockholm

4 tankar om “När börjar påskfastan 2022?

  1. Pingback: Tisdag 31 mars 2015 | Tantgredelin's Blog

  2. Vilken tur att det finns så vänliga människor som Rustar. Och till och med två utroppstecken. Då lär vi oss vad som är viktigt i livet.
    Tack, Mattias, för den intressanta förklaringen.

  3. Måste dock instämma med vad ”Rustan” skrev för 5 år sedan. Viktigt att bevara vårt svenska språk korrekt (dessutom finns det ju auto-korrekt funktion inlagd som hjälp). Men min egentliga synpunkt/ fråga är om det finns någon troende i detta land som faktiskt fastat så som Herren i 40 dagar på endast vatten under kyrkofastan? Själva faste-konceptet med vattenfasta dikterar dock att man inte torde bryta fastan med de 6 mellanliggande dagarna utan istället fullfölja de 46 dagarna i ett sträck om man vill fullfölja hela kyrkofastan. Det skulle vara spännande om någon fullföljt denna utmaning i tro!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s