När är kyndelsmässodagen 2023?

Kort svar: Kyndelsmässodagen infaller alltid 2 februari, samt den närmast följande söndagen (5 februari 2023).

Kyndelsmässodagen, eller jungfru Marie kyrkogångsdag, är en dag som infaller fyrtio dagar efter juldagen. Det betyder att kyndelsmässodagen alltid är 2 februari, oavsett veckodag. Att det är fyrtio dagar efter jul går tillbaka på en berättelse i Lukasevangeliet 2:22-24:

När tiden var inne för deras rening enligt Moses lag tog de honom till Jerusalem för att bära fram honom inför Herren det står nämligen i Herrens lag att varje förstfödd av mankön skall helgas åt Herren och för att offra två turturduvor eller två unga duvor, så som det är föreskrivet i Herrens lag.

”Tiden var inne” efter just fyrtio dagar p.g.a. en text i 3 Mosebok 12:

När en kvinna får barn och föder en pojke, är hon oren i sju dagar, lika länge som när hon har menstruation. Den åttonde dagen skall pojkens förhud skäras bort. Sedan skall hon vänta i 33 dagar under sin blödnings- och reningstid. Hon får inte röra vid något heligt eller komma in i helgedomen förrän reningstiden är slut.

När kyndelsmässodagen avskaffades som helgdag 1772 flyttade man det kyrkliga firandet till närmast följande söndag, vilket innebär att det de flesta år finns två kyndelsmässodagar i almanackan.

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2022-01-31)

Källor: Kyrkoordningen för Svenska kyrkan

Swahn, Jan-Öyvind (1993) Den svenska julboken Bokförlaget Bra Böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s