Kort svar: Den riktiga kyndelsmässodagen infaller alltid 2 februari, men i Sverige är kyndelsmässodagen också den söndag som infaller under tiden 2-8 februari.
Om du tittar i en svensk almanacka i början av februari månad så ser du nästan alltid två stycken dagar som benämns kyndelsmässodagen. Dels den 2 februari och dels närmast efterföljande söndag.
Att vi firar kyndelsmässodagen beror på en gammal judisk tradition att en kvinna som fött barn efter fyrtio dagar skulle gå till templet för att rena sig. I Bibeln berättas om att jungfru Maria – fyrtio dagar efter att hon fött Jesus – gick till templet med sin nyfödde son. I Lukasevangeliet 2:22-24 står följande:
När tiden var inne för deras rening enligt Moses lag tog de honom till Jerusalem för att bära fram honom inför Herren det står nämligen i Herrens lag att varje förstfödd av mankön skall helgas åt Herren och för att offra två turturduvor eller två unga duvor, så som det är föreskrivet i Herrens lag.
Ordet kyndel i kyndelsmäss är ett gammalt ord för ”ljus” och det kommer av en äldre tradition att fira jungfru Marie kyrkogångsdag (som kyndelsmäss också kallas) med ljuständning.
La Purification ou la Présentation au Temple
Fram till slutet av 1700-talet var kyndelsmässodagen (2 februari) en helgdag i Sverige – tillsammans med en rad andra Mariadagar. Men i samband med ”den stora helgdöden” 1772 flyttades kyndelsmässodagen från 2 februari till närmast följande söndag. Som Jan Öyvind Swahn skriver:
alltsedan 1772 år almanacksreform, då en rad gamla helgdagar fick stryka på foten (eftersom de avhöll folk från att arbeta i sitt anletes svett) firas den kyrkliga helgdagen på närmaste söndag.
Och i nuvarande kyrkoordning (kapitel 28) står det att läsa:
kyndelsmässodagen eller jungfru Marie kyrkogångsdag (infaller) den söndag som infaller under tiden den 2–8 februari (Om denna söndag är fastlagssöndagen flyttas kyndelsmässodagen till närmast föregående söndag.)
Att kyndelsmässosöndagen sammanfaller med fastlagen händer när påsken är väldigt tidig vilket den t.ex. var 2008 då kyndelsmässodagen istället inföll så tidigt som 27 januari.
Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2018-02-03)
Källor: Kyrkoordningen för Svenska kyrkan
Swahn, Jan-Öyvind (1993) Den svenska julboken Bokförlaget Bra Böcker
När våra barn var små firade vi kyndelsmäss = ljusmässohelgen med att täcka köksbordet med plåtar från ugnen och julens överblivna ljusstumpar. Så fick barnen leka hur mycket och hur länge som helst med ljus. Droppa på tidningar och göra kort. Göra figurer och göra nya ljus av gamla.
Lättare att låta ljusen vara övriga året.