Vad är jungfru Marie kyrkogångsdag?

Kort svar: Jungfru Marie kyrkogångsdag är ett annat namn på kyndelsmässodagen som infaller 2 februari.

Under medeltiden var en rad Mariadagar helgdagar i Sverige. Även om helgdagsstatusen försvunnit från samtliga lever åtminstone två kvar i almanackan: bebådelsedagen 25 mars samt kyndelsmässodagen (2 februari).

jungfru maria, ljus, mary

Kyndelsmässodagen har sitt namn efter ”kyndel” som är ett äldre ord för ljus och när man idag firar dagen i Svenska kyrkan spelar ljusen en central roll:

I kyrkan firar vi ofta gudstjänster med ljustema på Kyndelsmässodagen. Ibland välsignar vi de ljus som skall användas i kyrkan under året. 

I Bibeln berättas om att jungfru Maria – fyrtio dagar efter att hon fött Jesus – gick till templet med sin nyfödde son. I Lukasevangeliet 2:22-24 står följande:

När tiden var inne för deras rening enligt Moses lag tog de honom till Jerusalem för att bära fram honom inför Herren det står nämligen i Herrens lag att varje förstfödd av mankön skall helgas åt Herren och för att offra två turturduvor eller två unga duvor, så som det är föreskrivet i Herrens lag.

Eftersom det som firas är att jungfru Maria gick till templet så kallas dagen också för ”jungfru Marie kyrkogångsdag” och, mer sällan, Marie renselses fest (festum purificationis Mariae).

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2020-01-20

Källa: Nordisk Familjebok (1886), uppslagsord: ”Mariafester

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s