Kort svar: Fettisdagen (eller semmeldagen) 2018 infaller tisdagen den 13 februari.
Fettisdagen är traditionellt den dagen då man på de flesta platser i landet får äta semlor (även om det redan i mitten av 1900-talet började fuskas ordentligt med hur tidigt semlor såldes i butiker).
En semla är idag (oftast) en vetebulle fylld med mandelmassa toppad med vispgrädde och florsocker. Dock är semlan ett bakverk som förändrat sin form påtagligt genom århundradena.
Foto: Flickr
Vad som däremot inte förändrats är kopplingen mellan semlan och fettisdagen. Fettisdagen är den sista dagen i fastlagen – den period om tre dagar som ligger precis före den kristna påskfastan. Fettisdagen är alltså den sista dagen att fira rejält innan man påbörjar den fyrtio dagar långa fastan innan påskhelgen.
Eftersom fettisdagen infaller fyrtiosex dagar (40 dagar fasta och sex söndagar) före påskdagen så är datumet beroende på när påsken infaller. Påsken i sin tur infaller ju på olika datum varje år beroende på månens rörelse i förhållande till jorden (även om den egentligen är kalendariskt beräknad).
År 2018 infaller påskdagen söndag 1 april – vilket innebär att fettisdagen är fyrtiosex dagar tidigare, nämligen tisdagen 13 februari.
Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion och historia. (2018-01-29)
Källor:
Axelsson, Mattias (2011) Semla och samhälle – En studie om semlans förändring 1895-1955 opublicerad b-uppsats i historia.
Bringéus, Nils-Arvid. ”Fastlagsbullarna och deras föregångare”. Ur Gastronomisk kalender 1978. Årgång 18. Stockholm. Nordstedts 1977.
Öhrn, Mia (2006) Semlor Natur&Kultur