När skapade Coca Cola sin jultomte?

Kort svar: 1931 målade Haddon Sundblom den bild av Santa Claus som sedan Coca Cola kommit att använda i reklamkampanjer sedan dess.

Jultomtens färg, form och funktion skiljer sig åt mellan den traditionellt svenska jultomten och den från USA importerade Santa Claus. Enligt en spridd myt var det läskföretaget Coca Cola som gjorde den amerikanska jultomten röd, men färgen rött hade redan sedan tidigare börjat användas som färg för just jultomten.

Dock har Coca Cola (tillsammans med Disneys Jultomtens verkstad) haft en avgörande betydelse i att befästa hur jultomten ska se ut. Redan på 1920-talet började Coca Cola att göra annonser inför jul där jultomten förekom. Inför julen 1930 ritade Fred Mizen en jultomte som drack Coca Cola i varuhuset Famous Barr Co. i St. Louis.

Annons för Coca Cola 1930.

Under de kommande åren på 1930-talet fick den svenskättade tecknaren Haddon Sundblom i uppdrag att skapa en ny jultomte. Tanken var att Sunblom skulle göra ”jultomten” som en egen person, inte en person som var utklädd till jultomten.

Sundblom använde sig då av Clement Clark Moore’s dikt A Visit From St. Nicholas som en utgångspunkt från 1822 i skapandet av figuren och inför julen 1931 var Sundblom färdig.

Annons för Coca Cola 1931

Utseendet som Sundblom skapade för sin jultomte har därefter varit i princip allenarådande för hur en jultomte i USA ska se ut. Även den svenska jultomten har under senare tid fått se sig omsprungen av sin amerikanska motsvarighet.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2020-12-18

Källa: Five Things You Never Knew About Santa Claus and Coca-Cola” coca-colacompany.com (läst 2020-12-18)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s