Kort svar: Jultomten har fått sitt namn efter tomten som i sin tur fått namn efter tomten (platsen där huset står) där han verkade. Santa Claus namn kommer, via holländska Sinterklaas, från helgonet St Nikolaus.
En av flera viktiga skillnader mellan den svenska jultomten och den amerikanska är hans namn. På svenska heter ju jultomten just jultomten, medan han på engelska heter Santa Claus.
Hur jultomten fick namnet jultomte
Kortformen ”tomte” finns tryckt först 1781. Dessförinnan var det i kombination med andra ord – ex. tomtebisse och tomtegubbe. Tomten är långt ifrån samma karaktär som jultomten och det ser man ganska tydligt i den allra äldsta kända beskrivningen av ett tomteväsen. Det är den heliga Birgitta som på 1300-talet skriver:
På detta ställe har något ont förövats av de förra invånarna och av dem, som bo här nu. Ty de vörda tomtar och gå icke i kyrkan, om ej för att slippa skämmas inför människor, och de höra aldrig Guds ord. Därför härskar djävulen på denna plats.
Tomten sågs av den kristna kyrkan som ett ont väsen, men i folktron levde han länge som en känd figur som tog hand om många bestyr på gården. Namnet ”tomte” kommer från platsen där tomten verkade, alltså gårdstomten (platsen där huset står).

Ordet ”jultomte” började användas i Sverige på 1860-talet. Att tomten då blivit jultomte berodde på att han successivt tagit över rollen som gåvoutdelare vid jul från julbocken. Det var långt ifrån självklart att jultomten skulle kallas för jultomten. Andra förslag (ex. julgubbe, St Niklas och Kinkenjes) fanns i slutet av 1800-talet. Men jultomte segrade till sist.
Hur den amerikanska jultomten blev Santa Claus
En av alla de figurer som till sist blivit till den amerikanska jultomten är helgonet St Nikolaus. St Nikolaus levde på 300-talet i nuvarande Turkiet och blev barnens beskyddare. Men också sjömännens, handelns och pantlånarnas dito.
Han hade på 1500-talet sitt starkaste fäste i Nederländerna då han var beskyddare av just handel och bankväsende. Nederländerna var inne i en starkt uppåtgående period ekonomiskt just då. Det holländska namnet på helgonet var Sinterklaas och när holländare på 1600-talet kolonialiserade västra USA följde helgonet med.
När Thomas Nast på 1870-talet målade det som blivit modell för att senare bilder av den amerikanske jultomten kallade han honom för Santa Claus – vilket är en amerikanisering av det holländska Sinterklaas.
Skrivet av Mattias Axelsson (2008-12-22)
Källa: Ehrensvärd, Ulla (1979) Den svenska Tomten Svenska Turistföreningens förlagt
Läs även andra bloggares åsikter om jultomten, santa claus, st nikolaus, jul, julklappar, högtider, traditioner
Och den röda färgen lanserade Coca-Cola…
Nej. Jultomten var röd långt innan Coca Cola fick idén att göra sin tomte 1931.
Den holländska jultomten heter Sinterklaas! Kolla fakta!
Pingback: JULTOMTEN? « PETRUS ÖHMAN
En utställning om jultomten i Europa på Ekenäsmuseum i nuvarande Raseborg, södra Finland för drygt 10 år sen berättades följande.
Jultomten i Sverige kallades inte jultomten. Det var julbocken som kom. Prästerskapet/ kyrkan såg till att få ändring på en del seder som hade att göra med julbocken. De förbjöd julbocken, tror det var på 1700-talet Men folk ville ha kvar sina seder. Eftersom tomten, som vaktade gårdstunet var okej för kyrkan, så började man kalla julbocken för jultomten och så kunde man fortsätta med sina seder vid jul under förtäckt namn. I den östra rikshalvan , dvs det som nu delvis är Finland, hade kyrkan inte lika stora möjligheter att påverka julseden. Så här förblev namnet julbocken. Julbocken i Finland, såg ut som i den danska bilderboken om Tant Brun, tant Grön och tant Gredilin och farbror Blå. En halmmask med eller utan horn, och en pälsjacka vänd ut och in, pälsmössa på huvudet och handskar. Senare ändrade masken till den julgubbs mask med vitt skägg som nu finns i butikerna och på många ställen har den röda jackan och röda luvan slagit igenom. Numera används julgubbe parallellt med julbock, det som i Sverige numera benämns jultomten. Tomtar i Finland är mer julgubbens barn. Julgubben är en snäll figur i motsats till gamla julbocken som var både snäll och mindre snäll.
År 1931 ritade Finlandsättlingen Haddom Sundblom i USA sin variant av julgubben. Så ska en riktig julgubbe numera se ut. I Rovanniemitrakten finns väldiga anläggningar och julrelaterat program för julfirare från hela världen. Fast just nu med 2m avstånd från varandra och med mask och plasthandskar för att skydda varandra från pandemin år 2020. Det är möjligt att julgubben också måste skydda sig,sin fru och småtomtarna och renarna så alla barn får sina klappar till jul.
Detta om kyrkans inverkan på julbocken som blev tomten.
Tyvärr minns jag inte namnet på forskarna ( minns att något av namnen var finskt från Finland) som gjorde den intressanta utställningen om jultomten, St Nicklaus, Sinter Claas, Helgonet från nuvarande Turkiet, Weinachtsmann, Kristusbarnet, Sankta lucia etc.