Vem skrev ”Gläns över sjö och strand”?

Kort svar: Viktor Rydberg skrev texten 1891 och Alice Tegnér skrev musiken 1893. Men till Tegnérs tonsättning så ändrade man några delar av urpsrungstexten.

En av dem mest kända och älskade julpsalmerna är den som börjar med raderna ”Gläns över sjö och strand, stjärna ur fjärran”.

Från början var dikten – som egentligen heter Betlehemsstjärnan – en del i Viktor Rydbergs bok Vapensmeden från 1891. Så här skriver Rydberg:

Svante hade icke rott långt, då Margit, som var hans lärljunge i strängaspel och kunde många visor, som han diktat, förde händerna över harpan och sjöng i takt med årtagen och med de svala, friska suckarne av vattnet framför jullens bog:

Gläns över sjö och strand,
stjärna ur fjärran,
du som i Österland
tändes av Herran!
Barnen och herdarne
följa dig gärna,
Betlehems stjärna.

När hela texten sedan trycktes separat fick den namnet ”Betlehems stjärna”. Flera kompositörer har tonsatt Rydbergs text, men den tonsättning som fått mest spridning och som man kan höra på flera julalbum i december är Alice Tegners från 1893.

När Alice Tegnér tonsatte texten 1893 så passade hon också på att ändra och lägga till några rader. Direkt i första versen har hon lagt till raden ”Stjärnan från Betlehem/ leder ej bort, men hem” och sedan har hon bytt några ytterligare ord.

Skrivet av Mattias Axelsson (2008-12-22, uppdaterad 2021-11-17)

Källor: Betlehems stjärna (Ur »Vapensmeden») (1914)

Gläns över sjö och strand” Lieder.net

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s