5 saker som inte står i julevangeliet

Kring berättelsen om Jesus födelse finns en rad missuppfattningar. De texter som finns kring födelsen är dels ett kapitel i Lukasevangeliet och dels ett kapitel i Matteusevangeliet. Här ges mycket lite information men redan utifrån det har det uppstått en rad misstolkningar.

 1. Jesus föddes 25 december
  Vet inte om någon egentligen tror att det står så i Bibeln, men att 25 december firas som Jesus födelsedag har helt andra orsaker.
 2. Jesus föddes år 0
  År 0 existerar inte. Med vår tideräkning efterföljs nyårsafton år 1 fvt av nyårsdagen år 1 evt. Tänk en termometer – 0 finns bara som en punkt och inte som en egen grad på termometern på samma sätt är det med år 0. Jesus föddes förmodligen mellan 7 och 4 fvt.
 3. Jesus föddes i ett stall
  Ingenstans i julevangeliet står det något om ett stall. Vad som står är: ”Hon lindade honom och lade honom i en krubba”. Utifrån denna mening har det gissats att Jesus föddes i ett stall, men en krubba kan mycket väl ha förekommit i andra byggnader än stall.
 4. Josef och Maria fick inget husrum eftersom det var fullt på alla värdshus i Betlehem
  Inte heller det står det något om i texten. Det står att hon la Jesus i en krubba ”eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget”. I den grekiska texten använder Lukas ordet “kataluma” (som betyder ungefär rum där människor bor) istället för det vanligare “pandocheion” (värdshus). Alltså är det mer troligt att Josef, Maria och den nyfödde Jesus fick flytta till ett annat rum då det blev för trångt när Jesus hade fötts.
 5. När Jesus fötts kom tre vise män med gåvor
  Ingenstans i Bibeln står det något om hur många de vis männen var. Det står att det var ”österländska stjärntydare” . Att man kallar dem ”tre vis män” beror på att gåvorna var tre till antal.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

3 tankar om “5 saker som inte står i julevangeliet

 1. Pingback: God jul! « Utsikt från höjden

 2. Pingback: Arvid Falk och hans vänner önskar alla en riktigt god jul | Arvidfalk.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s