Hur firades 1 maj i Sverige under medeltiden?

Kort svar: 1 maj räknades förr som den första sommardagen och olika typer av fester hölls.

Sedan ett drygt sekel är 1 maj en dag som främst förknippas med demonstrationer och dagen har varit en borgerlig helgdag sedan 1939. Dagen har dock firats långt tidigare, men då på andra sätt än idag,

Första sommardagen – 1 maj

Ett sätt att dela in året är att se det som ett vinterhalvår från 1 november till sista april (valborgsmässoafton) och ett sommarhalvår (1 maj till 31 oktober). Då blir 1 maj sommarens första dag. Så här skriver Gerward:

Majdagen ansågs officiellt vara sommarhalvårets första dag och innebar att det var flyttdag för arrendebönder.

Som sommarens första dag har Valborgsdagen (1 maj) firats på olika sätt – t.ex. med papegojskjutningen, majgrevar, majbrasor och majstänger.

Majstång i Skara avbildad av Erik Dahlbergh i slutet av 1600-talet. Stången syns till höger i bilden.

Som första sommardag används 1 maj också som en dag att lösa praktiska bestyr:

Byalaget valde ålderman och gemensamt tog man ansvar för räkenskaper, gjorde översyn av gärdsgårdar och inhägnader. Dagen avslutades med att ”dricka märg i ben” för att få kraft. 

Citat Nordiska museet

Apostladag

De kristna apostlarna är de som populärt kallas ”Jesus tolv lärjungar”. De omnämns i Bibeln (bl.a. Mark 3:16-19) och alla (förutom Judas Iskariot) har fått en särskild dag att firas. Gerward igen:

Under medeltiden var första maj en kyrklig helgdag tillägnad de båda apostlarna Filip och Jakob. Som apostladag hade majdagen en hög festgrad.

Under senmedeltiden (alltså runt 1400-talet) fick 1 maj en lägre festgrad i många stift då dagen istället tillägnades helgonet Valborg.

Jesus och hans tolv apostlar.

På de flesta håll var det dock som apostladag 1 maj fortlevde fram till 1772 och då det dessutom var två dagar före fastan på korsmässodagen (3 maj) så kunde man använda 1 maj som en fastlag (alltså fest före fastan). Så här beskrivs firandet av Nordiska museet:

Traditionellt innebär fastlagen ätande, gyckel och upptåg. Hantverkslag och köpmannagillen flyttade årets stora sammankomst från fastlagen före påsk till valborgsdagen. Under 1500-talet gick djäknarna (studenterna) sockengång och uppförde sång och gyckelspel på första maj.

Under tidigmodern tid minskade antalet helgdagar successivt i Sverige, vilket gjorde att t.ex. apostladagarna togs bort som helgdagar.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2020-01-21

Källor: Årets dagar – Första maj” Nordiska museet

Gerward, Gullan (1996) Majgrevefesten: en kulturhistorisk analys. Stockholm: Carlssons Bokförlag

En tanke på “Hur firades 1 maj i Sverige under medeltiden?

  1. Det skrivs här att ”Majdagen ansågs officiellt vara sommarhalvårets första dag och innebar att det var flyttdag för arrendebönder.”

    Den dag som ett arrendeavtal upphör, kallas fardag. Vilken dag som var fardag var i äldre tid olika i olika delar av Sverige. I Östgötalagen var fardagen den 14 mars, och den dagen gäller i hela riket sedan åtminstone 1734. Numera har man full rätt att avtala om en annan dag för upphörande av arrendekontrakt, men den 14 mars gäller fortfarande om inget annat är avtalat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s