Hur många kanelbullar äter vi på kanelbullens dag i Sverige?

Kort svar: Enligt beräkningar från Sveriges bagare & konditorer säljs runt 7 miljoner kanelbullar på kanelbullens dag.

Kanelbullens dag är en av många temadagar kring mat som uppmärksammas i Sverige. Men till skillnad från t.ex. chokladbollens dag och mjölkens dag så får kanelbullens dag varje år ganska stor uppmärksamhet både i traditionell media och på sociala medier.

Att vi uppmärksammar kanelbullens dag överhuvudtaget beror på Hembakningsrådet och att de år 1999 fyllde fyrtio år. De ville att jubileet skulle firas på något roligt sätt. Kaeth Gardestedt, projektansvarig för Hembakningsrådet, fick uppdraget att komma på en idé och hon lanserade Kanelbullens dag. Hon säger själv:

– Jag ville att Hembakningsrådet skulle lanseras över hela Sverige, och hur gör man det? Jo, med ett bakverk! Och vad är det svenskaste av alla bakverk? Jo, kanelbullen!

Men hur stort är det med kanelbullens dag i Sverige egentligen? Enligt en undersökning som branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer låtit göra så äter mer än hälften av alla svenska minst en kanelbulle på kanelbullens dag och c.a. 7 miljoner kanelbullar beräknas säljas den 4 oktober 2018.

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2018-10-03)

Källor: Kanelbullen – fikakulturens stolthet och hantverk i ett (pressmeddelande från Sveriges bagare & konditorer (2018-10-03)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s