Varför är svenska flaggan gul och blå?

Kort svar: Den blå och gula färgen kommer från folkungaättens vapen och det gamla riksvapnet. Med inspiration från danska flaggan fogades färgerna på 1500-talet samman till den svenska flaggan med gult kors på blå botten.

Även om nationaldagen aldrig riktigt fått något fäste som svensk högtidsdag är svenska flaggan – på blå botten med ett gult kors – en tydlig symbol för landet Sverige. Men hur kommer det sig att den blev just så?

Den historiska bakgrunden till den svenska flaggans utseende förklarar historikern Niclas Bjälkenborn så här:

Den svenska flaggan med dess blå och gula färg hittar sitt ursprung i folkkungaättens [sic!] blågula vapen och det gamla riksvapnet med blå botten och trekronor skapat av Albreckt av Mecklenburg. Karl Knutsson Bonde är den man som sedan sammanfogar dessa symboler till det stora riksvapnet, blå sköld och ett gyllene kors. Under 1500-talet kommer sedan dessa färger att fogas samman till en blågul korsflagga.

Att svenska flaggan har hundraåriga anor betyder inte att dess betydelse som symbol för Sverige är fullt så gammal. Liksom mycket annat vad gäller nationalism kommer idéerna om svenska flaggan som symbol för Sverige fram först på 1800-talet i och med nationalromantiken.

Tidigare hade flaggan främst varit en symbol för militären och kungahuset. Trots detta så möttes kung Oscar II av protester när han hissade flaggan på slottet 1877. Och när ett antal unga män 1869 tillfrågades vid mönstringen om de visste hur den svenska flaggan såg ut så kunde knappt fem procent svara jakande.

Allt detta ledde så småningom till att man på Stadion i Stockholm började fira svenska flaggans dag den 6 juni 1916. År 1963 flyttades firandet till Skansen och 1983 blev svenska flaggans dag och Sveriges nationaldag. Så sent som för fyra år sedan (2004) blev så 6 juni också röd dag.

Källa: Blågul flagga och Du gamla, du fria av Niclas Bjälkenborn

14 tankar om “Varför är svenska flaggan gul och blå?

  1. Jag tycker att det är kul att den svenska flaggan påstås ha sin grund i det så kallade ”Solkorset” som är ett solfenomen som har skådats på himlen vid några men inte så många tillfällen i historien vad jag förstår. Samma symbol använde de amerikanska indianerna och andra tidiga kulturer också vad jag förstår och från många filmer och historiebeskrivningar vet vi också att nazisterna använde samma symbol. Vår flagga är vad jag förstår samma symbol med skillnaden att man bara har använt den centrala delen. När jag läser om den svenska flaggan och dess historia så hittar jag inte denna beskrivning och jag undra varför?

      • Jag antar danskarna kanske har spöat oss mer.

        Norrmännen fick ju rösta om de ville fortsätta vara i union med oss.

        Drygt 180 pers röstade för .. ;D

        Finland sket man i att försvara mot ryssarna. Det var inte så viktigt i Stockholm. Precis som resten av riket i övrigt även i nutid. Gotland hade ju nyss inget försvar överhuvudtaget. Hela riket har ju knappt något försvar och samtidigt vräker det inte 100 000+ ickesvenskar årligen.
        Yay!

    • Fritt fram att ta över igen och driva bort ickeskandinavierna.

      Tack på förhand.

      Hjärtliga hälsningar från Sverige.

      P.S. Vill ni gå in i allians med Norge och ha oss med och om vi kan plocka på våra bröder & systrar finnarna och sedan hålla kommunisterna och muslimerna stångna så ännu bättre.
      Givetvis skall Islänningarna få vara med också :) D.S.

      Likt vår egen nationalsång kan de gott leva och dö i mellanöstern.
      Här skall de inte vara och förstöra våra länder. Lämna EU och ansluta skottarna senare med?
      ”Jag vet att Du är och Du blir vad du var” är jävligt dödsdömt utan er.
      Svaret på det påståendet är helt enkelt: Nej.
      ”din trohet till döden vill jag svära.
      ..
      Med Gud skall jag kämpa, för hem och för härd,
      ..
      Jag byter Dig ej, mot allt i en värld
      Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden.”

      Trohet mot landsförrädarna i riksdagen kan de glömma.
      Kungen om han ville ta över och hade för avsikt att styra upp möjligen. Men det kommer ju inte ske.
      Vem fan som helst som vill styra upp möjligen :D
      Gudskiten kan vi glömma.
      Jag gillar Sveriges landskap men landet är ju helt fuckat nu. Är beredd att byta det mot vad som helst som är friare och har mer framtid för sig.. Vilket snart är väldigt många länder. Tyvärr.
      Leva och dö i Norden.. Är väl inte så hemskt kanske. Norge, Island, Danmark och Finland finns ju kvar. USA och Australien hade kanske fungerat. Sydkorea eller kanske allra bäst egentligen Japan.

      Inte så kulturberikat i Japan. Inte så mycket mord och elände heller. De vet hur man är sig själva hela tiden de =P

      Jävla *marxister.

  2. Jag blir ledsen av att höra en grannlandskvinna tala till oss svenskar på det viset. Många danskar bor i Sverige och många Svenskar bor i Danmark, det finns ingen anledning för oss att bråka. Min kollega Jonas har släkt i Danmark och han har alltid talat väl om Köpenhamn.

  3. och ni har en röd flagga för vi slog er blodiga eller?
    herreguuuud-.-
    sorry men jag har inga problem med danmark eller danskar, danmark är mysigt och fattar inte heller varför danskar och svenskar ska bråka…

    • Sverige är inte ens något land.

      Kurdistan är mer land än Sverige.

      De har ju iaf för avsikt att hålla sitt eget land och regera det själva. Beredda att försvara det med.

      Danmark är ju mer av ett land och mer demokratiskt med. De har ju fortfarande folkstyre och en vilja att upprätthålla både det och nationen.

  4. Korset i flaggan talar om Jesus

    Har du tänkt på att vår svenska flagga har ett kors som symbol?

    Jag har sökt lite på nätet om förklaringar till detta, och hittar knappt någonting om kristna förklaringar.

    Men självklart är det så att korset i den svenska flaggan beror på att Sverige en gång var ett kristet land. Det gula korset talar om att Jesus dog på korset och nu är uppstånden. Den blå färgen talar om himlen där Jesus bor.

    Annars förklarar de flesta sidorna på nätet att färgerna i den svenska flaggan har använts under lång tid som de svenska färgerna. Bland annat i tre kronor-vapnet och folkungaättens vapen som blev Magnus Ladulås kungavapen år 1275.

    Hissa flaggan på våra högtider. Och när du hissar den – tänk då på vems kors det handlar om. På grund av detta kors har vi det himmelska hoppet som den blåa färgen symboliserar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s