Hur kom fars dag till Sverige?

Kort svar: Det var Stockholms Herrekiperingsförening som i november 1932 lanserades fars dag i Sverige.

Fars dag började uppmärksammas under 1910-talet i USA. Det var amerikanskan Sonora Dodd hylla sin far som tidigt blivit änkeman och ensam uppfostrat sex barn. Hon var med och arrangera det första kända fars dags-firandet i juni 1910.

Affisch till det första fars dags-firandet 1932.

Till Sverige kom fars dag under 1932. Det var i november 1932 som de första annonserna för att handla slipsar och liknande till ”far” dyker upp i tidningarna. Att fars dag lanserades var en mycket medveten kampanj. Så här skriver Orsi Husz och Klara Arnberg:

Initiativtagaren för lanseringen i Sverige var den då nybildade Stockholms Herrekiperingsförening. De valde dock en annan dag och istället för i juni som i USA, förlades Fars dag i Sverige till andra söndagen i november, eftersom det annars var ”en tyst tid inom affärslivet”

Under hösten 1932 hade Svenska Kommittén för Fars dag bildats och de arbetade med att ”främja dagen genom samordning av fönsterskyltningar och annonsering. Personer som deltog i kommittén var bland andra reklammannen Tom Björklund, då försäljningsdirektör hos NK och Harald Rosenberg, dekorationschef och direktörsassistent, sedermera direktör på MEA.

Fars dag har dock aldrig fått något starkt genomslag i Sverige och har genom åren varit i skuggan av mors dag som är populärare. Så här skriver organisationen Svensk Handel:

Fars dag kan inte riktigt mäta sig med julen som är överlägset viktigast, inte heller med påsk, midsommar eller nyår men hamnar strax därefter, precis efter Mors dag, när svenska handlare rangordnar dem. 

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2022-11-19

Litteratur:

Far i fönstret. Kommersiell konstruktion av kön och den nya mannen i 1930-talets skyltfönster av Orsi Husz och Klara Arnberg i Carlsson K. & Lennartsson R. (2021). Bakom stadens kulisser: Genus och gränser i Stockholm 1800 – 2000.

Fars dag” svenskhandel.se, 2022-11-09 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s