Vem kom på fars dag?

Kort svar: Den person som oftast tillskrivs som skapare av fars dag är Sonora Dod ifrån USA som 1910 tog initiativet till det första fars dags-firandet. 

Mors dag kom till Sverige från USA under första hälften av 1900-talet – på samma sätt är det med fars dag. Mors dag hade firats första gången i USA 1908 och det var förmodligen ofrånkomligt att en fars dag skulle växa fram i kölvattnet.

Enligt de flesta uppgifter så var det amerikanskan Sonora Dod som 1910 genomförde det första firandet av fars dag. Sonora Dod besökte året innan (1909) en gudstjänst under mors dag och där hade pastorn pratat om mödraskap. Dod var dotter till en änkeman som själv uppfostrat sex barn sedan hans fru dött i tidig ålder.

Sonora Dod föreslog under sommaren 1910 – tillsammans med det lokala YMCA – att kyrkan i Spokane (där hon var medlem) skulle uppmärksamma ”fars dag” på samma sätt som ”mors dag”. Valet av datum föll på tredje söndagen i juni.

Under de första åren var firandet av fars dag en lokal företeelse och när Sonora Dod flyttade från Spokane försvann firandet nästan helt. När Dod sedan återvände till Spokane på 1930-talet tog hon hjälp av  New York Associated Men’s Wear Retailers (en sammanslutning av köpmän) för att sprida firandet. Dock är det först under senare delen av 1900-talet som fars dag fått större uppmärksamhet i USA.

Fars dag i Sverige

Första gången som fars dags-firande förekom i Sverige var 1931 eller 1932 (jag tror på det senare). På samma sätt som handeln drev på fars dags-firandet i USA så var det handeln som i Sverige först tog till sig idén. 

farsdag1932111.png
Annons i SvD 1932-11-11

Det var i november 1932 som de första annonserna för att handla slipsar och liknande till ”far” dyker upp i tidningarna. Att fars dag lanserades var en mycket medveten kampanj. Så här skriver Orsi Husz och Klara Arnberg:

Initiativtagaren för lanseringen i Sverige var den då nybildade Stockholms Herrekiperingsförening. De valde dock en annan dag och istället för i juni som i USA, förlades Fars dag i Sverige till andra söndagen i november, eftersom det annars var ”en tyst tid inom affärslivet”

När Nordiska museet 1963 samlade in uppgifter om mors- och farsdagsfirande framkom att många äldre till en början var negativa till högtiden, som bland annat kallades ”onödigt fjäsk”.

Eftersom handeln ansåg att tredje söndagen i juni låg för nära mors dag (sista söndagen i maj) flyttades det svenska fars dags-firandet till andra söndagen i november.

Skrivet av Mattias Axelsson (2013-11-09, uppdaterad 2022-11-19)

Källor: Schmidt, Leigh Eric (1997). Consumer Rites: The Buying and Selling of American Holidays. Princeton University Press.

Nordiska museet: Fars dag

Far i fönstret. Kommersiell konstruktion av kön och den nya mannen i 1930-talets skyltfönster av Orsi Husz och Klara Arnberg i Carlsson K. & Lennartsson R. (2021). Bakom stadens kulisser: Genus och gränser i Stockholm 1800 – 2000.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s