När kom nyårsfyrverkerier till Sverige?

Kort svar: Nyårsfyrverkerier fanns i Sverige redan i slutet av 1800-talet men slog igenom först på 1910-talet.

Att vaka in det nya året är en tradition som går tillbaka till det sena 1800-talet då Skansen började med sitt nyårsfirande. Det var främst en borgerlig företeelse och det är först under 1900-talet som nyårsfirande slår igenom i det bredare folklagren.

Idag finns det en rad traditioner förknippade med nyårsfirandet: skåla i champagne, titta på Grevinnan och betjänten och uppläsningen av Nyårsklockan, äta goda mat samt nyårsfyrverkerier.

I Sverige finns det enstaka annonser för fyrverkerier kring jul- och nyårshelgen från slutet av 1800-talet. Från Danmark rapporterades det i svenska tidningar om fyrverkerier på nyårsafton 1894 då en polis ska ha ”deltagit i några nyårsupptåg, afbränt fyrverkeri och fört oljud”.

Ordet ”nyårsfyrverkeri” finns i tidningstext första gången i en notis om att Skansens nyårsfyrverkeri flyttats fram till 4 januari 1897. Nyårsfyrverkeriet 1897 bestod av ”raketer, solar, bomber och hvad nu de pyrotekniska fraserna heta”. Året därefter ordnade Carl Printz ett nyårsfyrverkeri på nyårsdagen i Linköping. Ett av de tidigaste (kanske det första) belägget för genomförda nyårsfyrverkerier vid själva tolvslaget är från Eslöv 1911:

Då 12-slaget ljöd, dånade kanonskotten och musiken spelade medan kyrkklockorna ringde in den nya stadens första år. Något därefter afbrändes ett ståtligt fyrverkeri å festplatsen, hvarvid dessutom musik utfördes.

Under det kommande 1910-talet finns det rätt många belägg för nyårsfyrverkerier i svenska städer. Ett av de största är Stadions nyårsfyrverkeri i Stockholm från 1916 och framåt.

Många menar att de nutida nyårsfyrverkerierna ”går tillbaka på seden att skjuta in det nya året med skott”. Under nyår gick man helt enkelt ut på gården och sköt med gevär för det nya året.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2021-12-28

Källor:

Arbetet 1895-01-08

Nyårsafton” Nordiska muséet

Vårt Land 1897-01-05

Östgöta Correspondenten 1898-12-10

Sydsvenska Dagbladet 1903-01-08

SvD 1911-01-02

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s