Vilket år kom ”Nu tändas tusen juleljus”?

Kort svar: Den första tryckta versionen av julsången ”Nu tändas tusen juleljus” kom 1899.

Julen är den högtid som mest förknippas med olika sånger. Det är allt från relativt modern popmusik, t.ex. ”Tänd ett ljus” med Triad eller ”Mer jul” med Adolphson och Falk till äldre melodier med religiöst innehåll som ”Stilla natt” och ”Gläns över sjö och strand”.

En av de mest populära melodierna i den senare kategorin är ”Nu tändas tusen juleljus”. Både text och musik skrevs av Emmy Köhler i slutet av 1800-talet. Köhler var levde mellan 1858 och 1925 och arbetade som lärare, författare och tonsättare.

Hennes mest kända melodi är ”Nu tändas tusen juleljus” och den publicerades i jultidning Korsblomman inför julen 1899. När man 1944 skulle välja ut tjugo stycken ”stamsånger” som alla svenska barn skulle lära sig i skolan ingick ”Nu tändas tusen juleljus” och 1986 togs sången upp i Den svenska psalmboken.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2021-12-12

Mormors julsång i nytt ljus” Sollentuna-journalen nr 8 2006

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s