När blev ”Tänd ett ljus” en jullåt?

Kort svar: ”Tänd ett ljus” med Triad släpptes till julen 1987.

Av alla svenska jullåtar är Tänd ett ljus med Triad en av de mest spelade. Låten är också med på den klassiska samlingsskivan Absolute Christmas från 1994.

Gruppen Triad bestod av musikerna Janne Bark, Lasse Lindbom och Niklas Strömstedt. Deras absolut största hit blev jullåten Tänd ett ljus som skrevs och spelades in inför julen 1987. Processen beskriva så här av Lasse Lindbom:

Inte för att jag minns några detaljer men en dag 1987 kom jag hem med hela refrängen till ”Tänd ett ljus” färdig i huvudet. Kände direkt att det var nå’t bra så jag tog med låten upp till Kjell A och han tände direkt. Detta var äntligen någonting för Triad. Housemartins ”Caravan of love” hade precis varit på tapeten och vi kände att det vore kul att göra låten a cappella. 

Låten gick in på Svensktoppen fyra dagar före julafton 1987 och låg kvar på listan till februari året efter. På den svenska försäljningslistan har Tänd ett ljus återkommit på topp 20 med regelbundenhet ändå sedan låten släpptes.

Till det självbetitlad albumet som släpptes 1988 spelade Triad in en ny version av låten som innehöll instrument.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2020-11-21

Källor: Triad” lasselindbom.se

Swedish charts

Svensktoppen 1987 sverigesradio.se

Svensktoppen 1988 – sverigesradio.se

2 tankar om “När blev ”Tänd ett ljus” en jullåt?

  1. Jag förstår inte varför denna låt körs så ofta på radio under jultid numera. Det är ju en deprimerande begravningslåt. När jag fick på högstadiet så spelade man den då någon hade gått bort… Denna jul är tuff nog med alla ränteökningar och denna låt, som spelar om och om och om igen på Julkanalen, får mig bara deprimerad och jag måste byta radiostation när jag hör den…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s