Skulle ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” läggas ner 1979?

Kort svar: Chefen för barnredaktionen på TV2 – Helena Sandblad – sa 1979 att hon ville ta bort Kalle Anka på julafton, men eftersom programmet sändes i TV1 så fick hennes uttalande ingen konsekvens.

Ett av de mest populära programmen på teve under året i allmänhet och på julafton i synnerhet är Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul. Programmet har sänts varje julafton, vid lite olika tidpunkter, alla år sedan 1960.

Genom åren har det skett en rad förändringar i programmet, filmer har tagits bort och nya har lagts till. Från originalprogrammet är det faktiskt bara tre filmer (I Jultomtens verkstad, Snövit och Lady och Lufsen) som varit med hela vägen från starten till 2020-talet.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image.png

Vid ett fåtal tillfällen har det höjts röster för att helt stryka programmet från julaftonstablån. Så skedde t.ex. 1979 när Helena Sandblad blev ny chef för barnredaktionen på TV2. Till tidningen Arbetet sa Sandberg:

Det är föräldrarna som behöver barnprogram. Billigare barnvakt kan de inte få.

I slutet av sjuttiotalet var Kalle Ankas jul oerhört populärt. Enligt undersökningar såg 66 procent av svenska folket på programmet på julafton. Eftersom Kalle Anka sändes i TV1 var det heller aldrig aktuellt att plocka bort programmet. En av cheferna på just TV1 – Ingemar Leijonborg sa i SvD:

Idén med ett tvåkanalsystem är att om förmyndarmentalitet förekommer i den ena kanalen skall vi kunna kompensera det i den andra.

Och julen 1979 var som vanligt – Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul sändes kl. 15.00 på julaftonskvällen och det hela presenterades av årets julvärd Jeanette von Heidenstam.

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2020-10-21)

Källor: Kalle Anka bort i jul-TV? Inte!” svd 1979-03-16

En tanke på “Skulle ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” läggas ner 1979?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s