Vem skrev musiken till ”Stilla Natt”?

Kort svar: Musiken till julsången Stilla Natt skrevs av organisten Franz Xaver Gruber i Österrike 1818.

Julen förknippas med många olika sorters musik – från religiösa psalmer som ”Nu tändas tusen juleljus” till modern popmusik som ”Tänd ett ljus” och mycket däremellan. En mycket populär julsång är ”Stilla Natt”. Den finns i många olika populärinspelningar och är psalm nummer 114 i 1986 års psalmbok.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är stille_nacht.jpg

”Stilla Natt” skrevs ursprungligen på tyska i den österrikiska orten Mariapfarr 1816 av prästen Joseph Mohr. Två år senare tonsattes den av organisten Franz Xaver Gruber. Det var vid midnattsmässan Oberndorf an Der Salzachs bykyrka 1818 som ”Stille Nacht” framfördes offentligt första gången.

Originalnoterna till ”Stille Nacht” från 1818, som är skrivna för gitarr, är försvunna. Dock finns det fem bevarade originalnoter från senare i Grubers liv. Redan på 1800-talet översattes texten till svenska och det finns en rad olika översättningar som är mer eller mindre lika det tyska originalet.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2021-11-17

Källor: Egan, Bill (December 1999). ”Silent Night, Holy Night”. Soundscapes. University of Groningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s