Är tacksägelsedagen och thanksgiving day samma sak?

Kort svar: Nej, tacksägelsedagen och thanksgiving day är två olika traditioner.

Under hösten är det i många kulturer vanligt med olika typer av skördefester. Historiskt har mickelsmäss varit en sådan i Sverige. En annan dag, som inte fått lika mycket uppmärksamhet är tacksägelsedagen som infaller andra söndagen i oktober.

Så här skriver Svenska kyrkan om tacksägelsedagen:

Tacksägelsedagen ligger andra söndagen i oktober för att vi ska få tillfälle att tacka för skörd, för svamp och frukt, det som jorden ger oss. En utbredd tradition är att på denna dag föra frukter och annat till kyrkan som man ibland säljer eller auktionerar ut till förmån för behövande eller delar ut i församlingen. 

Tacksägelsedagen har ett namn som är samma som thanksgiving day. Skillnaden är dock att thanksgiving day är en helgdag i USA som firas den fjärde torsdagen i november och den firas av helt andra skäl än den svenska tacksägelsedagen.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2020-09-15

Källor: Tacksägelsedagen” svenskakyrkan.se

Nordisk familjebok 1905. Uppslagsord: ”Böndagar

Stathis, Stephen  ”Federal Holidays: Evolution and Application”CRS Report for Congress 1999

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s