Vilken datum är alla hjärtans dag?

Kort svar: Alla hjärtans dag infaller alltid den 14 februari.

Alla hjärtans dag är tillsammans med t.ex. halloween, mors dag och nationaldagen en festdag som introducerats i Sverige under 1900-talet. Trots att firandet av 14 februari som Valentindagen funnits i den anglosaxiska världen sedan åtminstone 1300-talet finns det inga spår av detta firandet i Sverige förrän i mitten av 1900-talet.

16459309086_60b7c207f7_o

Att just 14 februari blivit alla hjärtans dag (eller Valentindagen som den också har kallats) finns det olika förklaringar till. Men den troligaste förklaringen går tillbaka till den engelske poeten Geoffrey Chaucer som i slutet av 1300-talet skrev dikten Parlement of Foules i vilken följande versrader finns med:

For this was sent on Seynt Valentyne’s day
Whan every foul cometh ther to choose his mate.

Under tidigmodern tid utvecklades Valentinfirandet i den engelska överklassen och firandet bredde successivt ut sig även hos bönder och lägre klasser. I slutet av 1800-talet skickades över en miljon valentinkort den 14 februari.

Till Sverige kom sedan Alla hjärtans dag på allvar ungefär samtidigt som Halloween och är idag förmodligen betydligt starkare rotad än pumphelgen. Alla hjärtans dag uppmärksammas av ungefär hälften av svenskarna och det vanligaste är att man köper en present (blommor eller choklad) till sin partner, även om 14 februari inte är en röd dag.

Skrivet av: Mattias Axelsson (2013-02-14)

Källor:  Svenska traditoner av Jan-Öjvind Swahn (2007)

St. Valentine, Chaucer, and Spring in February. av Jack B. Oruch
Speculum , Vol. 56, No. 3 (Jul., 1981), pp. 534-565

2 tankar om “Vilken datum är alla hjärtans dag?

  1. Jag är jättegammal och rätt övertygad om att 14:e februari firades långt före halloween. Minns att jag fick en blomma av pojkvännen någon gång på 1960-talet. Några år tidigare fick jag ett paket gelehjärtan sänt från brevvännen i USA och förstod vad det handlade om.
    Mors dag måste ha firats långt tidigare, för vi skrev morsdagskort i skolan i mitten av 1950-talet. Nationaldagen och halloween kom nog ungefär samtidigt i slutet av 1990-talet.
    Obs; allt baserat på personliga minnen, inga andra källor :-)

    • Personliga minnen ska aldrig underskattas och du har ju rätt i din egen upplevelse. Dock är det alltid vanskligt att dra slutsatser utifrån blott den egna erfarenheten.

      Jag ska undersöka saken närmare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s