När är påsken 2013?

Kort svar: Påskdagen 2013 infaller den 31 mars, alltså är påskafton 2013 den 30 mars.

Varje år återkommer frågan – när infaller egentligen påsken i år? Att vi måste ställa oss den frågan och inte (som med julen) alltid vet vilket datum som gäller beror på ett beslut som tog år 325 i Nicaea. En av många saker som diskuterades på detta kyrkomöte var när påsken – kristendomen viktigaste högtid – skulle firas.

Den kristna påsken är intimt sammanbunden med det judiska pesachfirandet – det var under det judiska pesachfirandet som Jesus instiftade nattvarden, förrådes, korsfästes, dog, begravdes och uppstod.  Och det är också därför kristna firar påsk.

Eftersom det inte fanns någon fast organisationen för kristendomen firade man under de första århundradena påsken på olika dagar. I öst firade man samma dag som judarna, men inte i västkyrkorna. Lars Nystedt skriver:

De västliga kyrkorna däremot firade påsken enligt de synoptiska evangelierna, alltid på en söndag och efter fullmånen i vårmånaden. Dessutom fanns en regel att den inte fick firas samtidigt med judarnas pasach. Sammanföll de fick påsken skjutas på en vecka.

Problemet löstes under det berömda konciliet i Nicae år 325 och det följande århundradena på så sätt att man bestämde en formel för när påsken skulle infalla. Man utgick ifrån vårdagjämningen (dock inte den faktiska) och fullmånen (dock inte den astronomiska). Som Lars Olof Lodén skriver:

Sålunda är det inte korrekt att som många definiera påskdagen som ”första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen”.

Istället är det med hjälp av tabeller som man bestämmer när den första fullmånen efter vårdagjämningen (som i påsksammanhang alltid är 20 mars) infaller. År 2013 är påskfullmånen den 27 mars, vilket är en torsdag. Detta betyder att påskdagen 2013 infaller den söndagen den 31 mars och att påskafton 2013 infaller lördagen den 30 mars.

Påskliljor

Skrivet av Mattias Axelsson (2013-02-14, uppdaterad 2013-03-04)

Källa: Lodén, Lars Olof (1968) Tid – en bok om tideräkning och kalenderväsen Bonnier: Stockholm

Varför kan inte påsken stå still?” av Lars Nystedt i SvD 2002-03-30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s