När är halloween 2012 i Sverige?

Kort svar: Ska man fira halloween enligt amerikansk modell är det 31 oktober som gäller. Ska man fira halloween som dagen före alla helgons dag är det 2 november som gäller.

Som brukligt är i oktober månad kommer många frågor om vilket datum som halloween i Sverige egentligen infaller. Och svaret på den frågan är tyvärr inte så enkelt som det kan tyckas.

Visserligen skulle man med enkelhet kunna hävda att halloween är en amerikansk högtid som kom till Sverige under 1990-talet och att den därför bör firas enligt amerikansk modell – 31 oktober.

Amerikansk halloween firas nämligen aftonen före 1 november då ordet halloween är en sammandragning av all hallows even vilket betyder ungefär ”alla helgons afton”. I större delen av den kristna världen (och så även i Sverige fram till 1772) är det 1 november som är Alla helgons dag och då blir det ju lämpligt att fira alla helgons afton den 31 oktober.

Sverige valde dock att 1772 – vid det som kommit att kallas stora helgdöden – att avskaffa 1 november som röd dag. Namnet ”All helgons dag” fanns dock kvar men det var som vilken arbetsdag som helst. Först 1953 blev alla helgons dag återigen röd dag, men då inte 1 november utan den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november.

Sedan 1953 finns det alltså i den svenska almanackan två alla helgons dagar – 1 november som kallas allhelgonadagen och lördagen mellan 31 oktober och 6 november som kallas alla helgons dag.

Halloweenpumpa

Eftersom en högtid, när den börjar firas i en ny kultur såsom är fallet med halloween i Sverige, genomgår den vanligtvis vissa förändringar. En sådan skulle kunna vara datumet som högtiden firas på.

Min bedömning är att de flesta menar att ”den riktiga halloween” infaller 31 oktober, men att man kan ha ex. en halloweenfest på fredagen före alla helgons dag – vilket i år (2012) skulle blir 2 november.

Källa: Mors dag och Halloween av Gillis Herlitz.

Skrivet av: Mattias Axelsson (2012-10-14)

29 tankar om “När är halloween 2012 i Sverige?

 1. Visst skulle Sveriges makthavare föredra en lördag för att förhindra att man kom på att ta ledigt från jobbet, det är många som är ändå lediga på lördag. Vem vet kanske i någon framtid väljer man att julafton ska alltid bli en lördag och juldagen en söndag, så folket kommer inte på ”dumheterna” att ta ledig mitt i veckan. Respektslös gentemot tro och traditioner. Men roligt att det blev två dagar i stället.
  Ibland blir inte som planerad. Traditioner ska komma från folket, inte bestämmas av makten. Men här blev det två. Bravo

  • ”Respektslös gentemot tro och traditioner”

   Om du inte är av asatron har du ingen anledning att kalla det respektlöst emot någon tro. Jul kommer inte ifrån kristendomen utan ifrån våran asatro, det är oss vikingar (och en del andra hedningar) som firade Yule.
   När de kristna ville frälsa vikingarna och hedningar så lånade dom våra högtider så att vi skulle anse att det inte blev någon skillnad att gå från ena tron till den andra. På så sätt är kristendomen och dess ”traditioner” ett jävla skämt, då iaf 90% av dom är påhittade för att kunna konvertera andra ifrån sin tro.

   Ingenstans fanns det något som sade att jesus födelse skulle inträffa nära slutet på december.

   Utöver Julen, som firas i största delen av världen, har vikingarna givit kristendomen flera andra stora ”traditioner”. Även namnet på de flesta dagarna (på engelska) kommer ifrån asatro.

   Så snälla, klaga du om dina jävla traditioner men lämna tro utanför det hela.

   • Härlig information! Men har du en trovärdig källa att hänvisa till? Vore väldigt intressant att få veta mer om detta!! :-)

   • Rekommenderar att du tittar på ”zeitgeist: the movie”, bör finnas på youtube och den är mycket informativ på jul området, då julen egentligen relaterar till solen. Men jag håller med dig, kristendomen är ett jävla hopkok.

   • Håll dej till den Högtid vi i Sverige har för att minnas våra Nära och Kära genom att tända ett ljus till minne och tack till dessa. Förvisso är gravar belägna vid Kyrkor, som i förlängningen må ha uppförts enl Religionens inflytande. Än så länge är det dock ej tillåtet att begravningar sker i stort sett i anslutning till Kyrkor. Möjligen undantaget bl.a ett par platser i Stockholms närhet, som Skogskyrkogården och Norra Begravningplatsen.Även att låta den dödes aska spridas med vinden över ett hav. Det kan säkert finnas liknande former på andra platser/orter i Sverige. Vidare finns det olika sätt att bli begravd på såsom Minneslundar hela vägen till begravning i urnor och vanliga ”kistbegravningar”. Men likväl är även dessa anslutna till kyrkors närhet.
    Så långe det är lag på att begravningar inte får ske hur som helst. Låt människor få visa sin uppskattning och minne av närstående just vid Kyrkor, så är min uppfattning. Dvs vare sig man valt att tro eller icke tro på religionen. Är det både orespektabelt sett från vårt perspektiv att hedra och minnas våra nära och kära, som i alltför många fall inte finns bland oss längre pga för tidig bortgång. Att du på detta sätt går till angrepp på Kristendomen, Jesus aldrig funnits och allt vad din övertygelse säger dig. Ta gärna upp det i andra sammanhang och jag är t.om benägen att ifrågasätta saker likt du gör. Men återigen, detta SKALL EJ SKE HÄR!
    Därför tycker jag ditt inlägg ej passar in här. Det borde du väl fatta själv hur korkat ditt inlägg blir ?? Eller är du ute efter att ”Privata intressen” än mer ska bli ett alternativ och att pengar, än mer ska styra??

 2. Hallonween är alltid 31a oktober, allhelgonadagen är alltid 1a november och alla helgons dag är alltid första lördagen i november. Resterande dagar är obetydliga för halloween.

 3. För mig är Halloweeen en plåga med alla utklädda ungar, som man inte ser vilka det är, som skriker bus eller godis. Har man inget godis skall de ha pengar. Av mig får de varken det ena eller andra, gillar inte tiggeriet. Jag ber dem komma tillbaka till Påsk och får jag då ett Påskkort av dem får de godis av mig. Då har de gjort lite för att förtjäna godiset. Fast jag tror de har tröttnat på mig så jag kanske slipper dem i år :)

 4. Jag brukar klä ut mig och när ungarna knackar på dörren så skrämmer jag skiten ur dom! Mooooaaaahhahahahahah Dom tycker det är jätte-kul!

 5. Kom till USA med invandrare från Irland
  -Traditionen att fira Halloween kom till USA med irländska på 1840 talet. Halloween ursprung kan spåras i den uråldriga förkristna nyårsfesten Samhain,som firades 31 oktober som en markening att sommaren var slut och vintern började. Samhain betraktades som en gränsöverskridande natt då de döda antogs återvända till jorden. Därför tändes elder för att vägleda dem och skrämma bort häxor. Som ansågs vara särskilt aktiva denna natt. Även olika naturvästen,som till exampel älvor, menades vara i farten. För att blidka alla sorters väsen som var ute denna natt satte man ut mat och dryck till dem.
  -denna natt ägnade man sig ochså åt skämt cho upptåg,som en markning av övergånger till den långa vinter. Utklädda och maskerade gick man från hus till hus och tiggde ihop till kalas. om man inte fick någonting straffades värdfolket genom att man ställade till med upptåg.
  -Sägnen om den irrande själen som hade kol i sin rova för att lysa upp vägen
  för att lysa upp mörkret bra man ljusförsedda pumpor utskurna till ansikten. De kallades jack o lanterns och enligt sägnen föreställade de den irrande själen efter smeden Jack som varit för ond för att komma in himlen och som inte heller släpptes in i helvetet,eftersomhan hade överlistat Djävulen för att lysa upp sin osaliga vandring på jorden hällde han glödande kol i pumporna.

 6. Tycker att det är en otroligt rolig tradition! Kul med lite roliga saker för barnen! Jag och barnen ska på Halloweenfest på fredag och sen ska de få knacka dörr om de vill ;-) Sen ska ju självklart även jag klä ut mig! Åh vad vi ska ha skoj!

   • Är det inte lite det som är poängen? Barnen har kul och lär sig kanske samtidigt att det bara är fantasier och att dessa inte finns på riktigt?!

 7. Halloween är den 31 Oktober! Kommer de någon annan dag så blir det inget godis iaf för då har jag inget hemma. Tomten kommer inte 2 dagar för sent heller…

 8. Pingback: När firar ni? | port24

 9. ”Sverige valde dock att 1772 – vid det som kommit att kallas stora helgdöden – att avskaffa 1 november som röd dag. ”

  1 november är inte röd dag i USA heller – om det nu har någon betydelse. Halloween är 31 oktober!

 10. Hallowe’en är ingen Amerikansk högtid! Traditionen här i Sverige med att tända ett ljus på Alla helgons är faktist detsamma som att tända ett ljus och stoppa det i en pumpa på Hallowe’en!

 11. Pingback: Halloween | ALLA DESSA DAGAR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s