Vilket år sändes den första julkalendern i SVT?

Kort svar: År 1960 sändes Titteliture, vilket var den första tevesända julkalendern.

Första söndagen i advent 1957 (som det året råkade var 1 december) klockan fem i åtta sändes ett radioprogram som var början på en långlivad tradition – julkalendern i radio och teve. Rolf Bergström och några barn i åldrarna tre till elva år sjöng julvisor, pratade om vad de önskade sig och öppnade en lucka i en adventskalender.

snip_20180405101422.png
Ur SvD:s tablå för radio 1 december 1957.

Tre år därefter – första söndagen i advent 1960 (som det året var 27 november) kl 17.30 sändes programmet ”För flickor och pojkar”. I programmet öppnade Titteliture luckorna i adventshuset. Adventskalendern sändes inte varje dag i december,  eftersom vissa dagar var helt tevefria.

De första åren började adventskalendern alltid första advent, vilket innebar att vissa år kunde kalendern ha inte mindre än 29 luckor (26 november – 24 december). På 70-talet bytte man dock och lät adventskalendern alltid börja 1 december.

På 70-talet bytte man också namn från Barnens Adventskalender till Julkalendern. Anledningen till namnbytet förklarar Jan-Öjvind Swahn så här:

Även om advent ju är ett kyrkligt begrepp blev dessa TV-kalendern med tiden allt mer profana, och ibland väckte deras religiöst sett kontroversiella innehåll våldsamma publikprotester. Som ett led i en avdramatisering av kalendrarnas förhållande till det kyrkliga bytte TV 1972 ut programtiteln [Swahn har dock fel år, 1971 bytte man namn, min anm,]

Fram till 1972 sände radio och teve samma kalender även om de ibland hade olika titlar.

Källor: Julkalendern i radio och TV genom tiderna av Solveig Stenudd samt Den svenska Julboken av Jan-Öyvind Swahn

En tanke på “Vilket år sändes den första julkalendern i SVT?

  1. Ping: Advent « Ferdinands Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s