Kort svar: Från 1960 till och med 1970 hette programmet ”Adventskalendern”. Men 1971 bytte SVT namn till ”julkalendern”.
Adventskalender introducerades i Sverige 1934 av konstnären Aina Stenberg Mas-Olle på uppdrag av Sveriges Flickors Scoutförbund. När den uppmärksammades i SvD samma år kallades den julkalender, men sedan blev det att den kallades för adventskalender.
År 1957 sändes den första adventskalendern i radio och tre år senare kom det en adventskalender för teve. Det första dyga årtiondet som radio och tv sände adventskalendrar så kallades de just ”adventskalender”. Men 1971 så ändrade man namn och istället fick det årets kalender – Broster Broster – heta julkalender.

Det finns uppgifter – bl.a. i Nationalencyklopedin och hos Jan-Öjvind Swahn – att det var året därefter (1972) som man bytte namn på tv-programmet, men tv-tablåer från 1971 visar att man redan 1971 hade bytt namn.

Jan-Öjvind Swahn skriver så här:
Även om advent ju är ett kyrkligt begrepp blev dessa TV-kalendern med tiden allt mer profana, och ibland väckte deras religiöst sett kontroversiella innehåll våldsamma publikprotester. Som ett led i en avdramatisering av kalendrarnas förhållande till det kyrkliga bytte TV 1972 ut programtiteln [Swahn har dock fel år, 1971 bytte man namn, min anm,]
Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2018-04-05)
Källor: Nordiska museet ”Adventskalender”
Swahn, Jan-Öyvind (1993) Den svenska julboken Bra Böcker