Kort svar: Våffeldagen infaller alltid 25 mars – alltså på jungfru Marie bebådelsedag.
Den 25 mars, exakt nio månader före firande av Jesus födelse, firar man inom kristendomen att jungfru Maria fick veta att hon var gravid – dagen har fått namnet jungfru Marie bebådelsedag.
Ett annat populärt namn på den 25 mars är vårfrudagen eftersom jungfru Maria också kallas just ”Vår Fru” (Madonna på italienska eller Notre Dame på franska). Till jungfru Marie bebådelsedag (eller vårfrudagen) har genom åren knutits många olika traditioner – springa trana, skriva tranbrev och äta våfflor.
Foto: Johanna Ljungblom
Just våfflorna ska enligt en förklaring har en lite märklig koppling till jungfru Maria. Jan-Öyvind Swahn förklarar:
Vårfrudagen förvanskades i många mellansvenska dialekter till Vafferdagen, ty i de delar av Sverige där man använde s.k. tjocka l och r var det lätt att glida över från Vafferdagen till Vaffeldagen, och vaffel var en äldre form av ordet våffla och därmed var en bestående matassociation bildad.
Att förklara namnet ”våffeldagen” som en förvanskning av ”Vår fru-dagen” är något som finns belagt sedan åtminstone andra halvan av 1800-talet.
Sedan 1953 finns jungfru Marie bebådelsedag på två datum i kalendern. Anledningen var att riksdagen ville flytta en helgdag från våren till hösten (det blev alla helgons dag som fick helgstatus) för att få bättre balans på helgdagarna. Den ”riktiga” bebådelsedagen är dock fortfarande 25 mars och därför är också våffeldagen den 25 mars.
Skrivet av Mattias Axelsson (2008-03-24, uppdaterad 2018-02-23)
Källor: Swahn, Jan-Öyvind (2007) Svenska traditioner Bromma:ordalaget
Did you know? The Tidelift Subscription covers hundreds of Python projects and today it got even bigger
with the addition of the Flask framework and libraries.
Learn about our partnership with @thePSF to support Pallets Projects maintainers. https://hitech-on-web.com/