Kort svar: Våfflor har funnits i Sverige sedan 1600-talet men det är först på 1800-talet som våfflor börjar förknippas med jungfru Marie bebådelsedag 25 mars.
Våfflor med grädde och sylt är sedan länge förknippat med våffeldagen den 25 mars. Våfflor har funnits i Sverige sedan 1600-talet men det är först på 1800-talet som våfflor börjar förknippas med just 25 mars.

Institutet för språk och folkminnen skriver:
Exakt när våfflorna kom in i bilden [25 mars] är svårt att avgöra men det rör sig åtminstone om 1800-tal, och fortfarande idag passar många på att äta våfflor på just Våffeldagen.
Att äta våfflor på Våffeldagen 25 mars är känt sedan åtminstone 1867 då det beskrivs så här i boken Bohusläns historia och beskrifning:
Vaffredag, eller Våffledag, Vårfrudag, Marie bebådelsedag, är i Bohuslän en termin för afflyttning och tillträde af egendomar. Våfflor äro ett slags bakverk, som anses uteslutande tillhöra denna högtid
Här finns också en antydan till att våfflorna anknyts till dagen utifrån hur namnet Vårfrudagen förvanskats till Vaffredag och Våffledag. År 1869 skriver Tidning För Wenersborgs Stad en text där man menar att man har ”förvridit” namnet på Vår fru alltså Marie bebådelsedag till
”Vafferdagen” eller i finare termer ”Voffeldagen”
Några årtionden därefter skriver Göteborgs handels- och sjöfartstidning att:
Vårfrudagen, [är] på en del trakter förvrängd till Varferdagen, Våflerdagen m.fl. till och med Våffeldagen, hvilket senare namn medfört seden på en del trakter att på denna dag äta våfflor.
Den språkliga kopplingen mellan våfflor och vårfrudagen är alltså åtminstone sedan andra halvan av 1800-talet.
Skrivet av Mattias Axelsson, författare och gymnasielärare i samhällskunskap, religion och historia (2021-02-09)
Källor: Bohusläns historia och beskrifning (1867)
Tidning För Wenersborgs Stad (1869-04-02)
Göteborgs handels- och sjöfartstidning (1897-03-29)