När, var och hur föddes Jesus?

Kort svar: Om Jesus födelse finns bara evangelierna som källa. De skriver inget om när Jesus föddes, men det bör ha varit mellan år 7 och 4 f.Kr. och ganska säkert inte den 25 december. De skriver att han föddes i Betlehem, men det är också osäkert. 

En av flera anledningar till att vi firar jul är det kristna högtidlighållandet av att Jesus föddes. Dock var det först på 300-talet som datumet för firandet av Jesus födelse fixerades till den 25 december. Anledningen var att de styrande i Romarriket ville konkurrera ut firandet av den obesegrade solen (Sol Invictus).

När föddes Jesus?

Redan då visste man förmodligen att det inte var möjligt att ge ett korrekt svar på när Jesus föddes– vare sig vilket år eller vilken dag. Om detta säger evangelierna ingenting. Om vi börjar med datumet så finns det få ledtrådar i vare sig i Lukasevangeliet eller Matteusevangeliet. I vers 8 skriver Lukas:

I samma nejd voro då några herdar ute på marken och höllo vakt om natten över sin hjord.

Och om det går att dra några slutsatser av detta så borde Jesus ha fötts någon gång på våren eller hösten (en teori säger 25 september) då herdarna låg ute. Med stor säkerhet var det i alla fall inte i december då det troligtvis var alltför kallt.

Angående året då Jesus föddes så kan vi med säkerhet säga att det inte var år 0 eftersom år 0 aldrig funnits. Efter år 1 fvt kommer år 1 evt. Det var munken Dionysius Exiguus som på 500-talet räknade ut vilket år Jesus föddes eller egentligen vilket år han avlades. Så här skriver Sven-Eric Liedman

Dionysius’ kalender har också andra och för oss än mer överraskande drag. Den 1 januari var inte den kristna nyårsdagen utan antingen den 25 mars, Marie bebådelsedag, eller juldagen. Dionysius räknade säkert med den 25 mars – då Kristi människoblivande börjar – eftersom hela hans kalkyl bygger på detta datum. Han sökte nämligen ett lämpligt år, då påskdagen skulle ha infallit den 25 mars och då Jesu uppståndelse kunde tänkas ha skett. Han antog alltså att det förflöt ett jämnt antal år från avlelsen till den dag Jesus slutgiltigt lämnade sin jordiska kropp. Födelse- eller rättare sagt konceptionsåret – årtalet 1 – fann han genom att från denna påskdag räkna bort det antal människoår som Jesus enligt traditionen uppnådde.

Om vi använder evangelierna som historiska källor (vilket ju iofs är helt fel) går det snabbt att se att Jesus inte alls föddes år 1 utan förmodligen någon gång mellan 7 och 4 fvt.

Var föddes Jesus?

Inte heller frågan om var Jesus föddes är så självklar som vi tror. För det första är det en missuppfattning att julevangeliet berättar att Jesus föddes i ett stall. Så här står det i vers 7:

och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.

Krubban är det som gett upphov till berättelser stallet (oxen och åsnan kommer också senare). Vidare ser man att det egentligen inte finns något i texten som säger att Josef och Maria avvisades från något härbärge. Lukas använder ordet ”katalyma” (som betyder ungefär rum där människor bor) istället för det vanligare ”pandocheion” (värdshus) som han däremot använder i liknelsen om den barmhärtiga samariten. Snarare är det troligt att Josef, Maria och det nyfödda barnet fick flytta från sitt rum när Jesus föddes och istället fick bo i något oanvänt rum.

Inte ens att Jesus föddes i Betlehem kan vi med säkerhet veta. Evangelierna är ju som sagt inte några trovärdiga historiska källor. Dels skrevs de långt efter Jesus liv och dels skrevs de inte som biografier utan som propaganda för att Jesus var Messias. Och för att Jesus skulle kunna utpekas som Messias så var han tvungen att vara släkt med idealkungen David och född i hans stad, Betlehem.

Däremot är det ologiskt att Jesus verkligen föddes i Betlehem. Dels finns det inga som helst historiska belägg för att en omfattande skattskrivning genomfördes kring tiden för Jesus födelse. Dels är det mycket otroligt att folk skulle varit tvungna att resa till en stad där deras förfäder bott. En sådan princip tillämpad i praktiken skulle innebära ett helt kaotiskt resande för människor. Dessutom kallas Jesus konsekvent för Jesus från Nasaret i resten av Bibeln. På den tiden fick människor namn antingen efter sin fader (Jesus, Josefs son) eller efter sin födelsestad och om Jesus kallades ”Jesus från Nasaret” torde han också vara född i Nasaret.

Hur föddes Jesus?

Till sist frågan om hur Jesus föddes. Om Jesus föddes av en jungfru är såklart inget som man kan föra historisk forskning kring utan det är en ren trossak. Däremot går det att dra paralleller till andra historiska personer. Om Alexander den store fanns en föreställning att han blivit till genom att guden Zeus befruktat Alexanders mor. Liksom Platon, vars far av vissa ansågs ha varit guden Apollon.

Så för att sammanfatta finns en hel rad med felaktiga föreställningar om när, var och hur Jesus föddes (om han överhuvudtaget existerat).

Skrivet av Mattias Axelsson (2007-12-24)

Källor:

Cahill, Thomas (2002) Historien om Jesus Månpocket

Liedman, Sven-Eric ”Dionysius glömde inte bort år 0” i DN 1999-01-15

Wibeck, Sören ”Sanningen om Jesus” i Allt om Historia 12/2007,

Wibeck, Sören (2007) Jesus : jude, rebell, gud Historiska Media

18 tankar om “När, var och hur föddes Jesus?

 1. nu är det såhär att det har bevisats att han har finnuts och existerat, då det fanns 3 st judiska och romerska histirieskrivare som levde samtida med honom. En viss josefus (jude) skrev om en viss korsfäst ”avgud” vid namn jesus som var mycket omtyckt av folket och en annan svetonius (romare) skrev samma sak, fast från en annan plats

 2. De allra flesta historiker är överens om att Jesus funnits som historisk person. Dock är hans födelse höljd i dunkel eftersom de enda källor som finns är Matteusevangeliet och Lukasevangeliet. Och de är inte speciellt trovärdiga som historiska källor.

 3. Har aldrig sett att de är motsägelsefulla, har du något exempel? I samma verser så står det om kejsar Augustus, ”ståthållaren” Quirinus och världens första skattskrivning. Ingen historia!? Tänk på att de inte skrevs för att de skulle hålla måttet som historieböcker 2000 år senare, utan för att berätta för nästkommande generationer om det glada budskapet!

  • Hej!
   Du skrev: ”Har aldrig sett att de är motsägelsefulla, har du något exempel?”

   Jag vill svara på det du skriver.

   Först och främst:
   [Att skilja åt] Den historiska personen som det står skrivet om i originalversionen som blev redigerat till ”Matteuseusevangeliet” hette Ribi [det var hans titel] Yehoshua. Hans namn redigerades av hellenister till ”Jesus”.

   Ribi Yehoshuas – Messias – ursprungliga undervisning var i enlighet med direktiven i ”Moseböckerna” och den förvrängdes sedan av hellenister [not 1]. Den förvrängda undervisningen finns nu att läsa i ”Matteusevangeliet”. Ribi Yehoshuas – Messias – efterföljare hette Netzarim [försvenskat till ”nasaréer”] och de gjorde sitt bästa att praktisera direktiven i ”Moseböckerna” icke-selektivt; och för att följa Messias idag krävs det att man gör sitt bästa att praktisera direktiven i ”Moseböckerna”. [not 2]

   ”Evangelierna” innehåller många motsägelser med ”Moseböckerna”. [not 1] Dessutom motsäger dem varandra. I ”Matteus” 23:1-3 och Matt. 5:17-20 befalls mänskligheten att hålla direktiven [se not 1], medan ”John” 3:16, m.fl. verser strider mot direktiven i ”Moseböckerna”.

   Noter:
   1: http://bloganders.blogspot.com/2010/07/matteus-517-20-i-den-ursprungliga.html
   2: Alla uttalanden bevisade på http://www.netzarim.co.il

 4. Pingback: Advent « Ferdinands Blogg

 5. I Lukas 1:5 står det om Johannes Döparens far, Sakarias. Han tillhörde Abias prästavdelning. Prästavdelningarna gjorde tjänst under bestämda veckor…
  Och, denna var omkring mitten av Juni. Och, när Elisabet var i 6e månaden blev Maria gravid, och ca 9 månader senare föddes Yeshua.
  Omkring September/Oktober. En ”tillfällighet” att man firar Lövhyddohögtiden då? Då Gud ”tältar” med sitt folk.
  Ett halvår innan detta firas ju påsken, som man ofta förknippar med Elia. Johannes Döparen (som då skulle fötts omkring denna tid) var ju en slags Elia…
  Så, exakt dag står inte i Bibeln, och inte att vi ska fira Yeshuas födelse…men, det står att de som tror på Gud ska fira Hans högtider, där Lövhyddohögtiden å Påsken finns med…med massor av intressanta symboler som pekar på Yeshua…
  Peace n blessings!

 6. Enligt Lukas 2:9 greps några herdar av stor förfäran under Jesu födelse; de kan ha sett ett lufttecken liknande de jag råkade se under någon minut den 2020122303:50; då jag såg handfull vitprickiga ringar i Jupiter-Sturnus konjunktion/konstellation. Det var 36 timmar efter våra största planeter syntes närmast varandra. Utgående från de båda planeternas närmsta synliga läge den stora konjunktionen år 7 f 0 kan med viss sannolikhet Jesu vara född den 6 december år 7 f 0.

 7. Jesus föds sannolikt-71204 det är samma tid före konjunktion Jupiter och Saturnus som jag såg 5-6 Einstein ringar efter 43h = 2 dagar- 5h och det stämmer bra med att i Födelsekyrkan firades här Jesu födelse mellan 5 och 6 december under 300-talet.

 8. Lukas 3:23– Jesus var omkring trettio år när han först trädde fram.
  Nu är det omkring 2000 år sedan han först trädde fram; nu är en tredjedel av alla i hela världen kristna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s