När får man börja äta semlor?

Kort svar: Numera går det att köpa semlor från strax efter jul men om du ska hålla dig till traditionen så är det på fettisdagen (den sista dagen före den kristna påskfastan) eller någon av de andra dagarna i fastlagen som semlorna ska ätas.

Semlan eller fastlagsbullen är – med namnet Heisswecken – kända från Tyskland sedan 1400-talet. Heisswecken var kil- eller korsformade bröd som – vid fastlagen – åts varma och/eller med varm mjölk (alternativt varmt smör). Formen hade troligtvis religiös innebörd. Bröden var ganska små och bakades utan socker eftersom det var dyrt. Under seklerna har sedan semlans utseende förändrats radikalt till den gräddstinna efterrättsbulle den är idag.

Flickr

Andra namn för semla är fastlagsbullefettisdagsbulle och tisdagsbulle. Dessa namn är tydligare i kopplingen till en viss dag att äta semlan. Traditionellt har det nämligen varit så att fettisdagen är den dag då semlan ska ätas.

Fettisdagen är den sista dagen i fastlagen – den period om tre dagar som ligger precis före den kristna påskfastan. Fettisdagen är alltså den sista dagen att fira rejält innan man påbörjar den fyrtio dagar långa fastan innan påskhelgen. Därför åt man fastlagsbullar på just fettisdagen.

Eftersom den finns en stor efterfrågan på semlor även innan fettisdagen och konditorierna så klart vill sälja så många semlor som möjligt har ordet ”semla” i princip helt ersatt ”fastlagsbulle” ”eller fettisdagsbulle” Genom att använda ordet semla kunde konditorierna alltså sälja fler semlor under längre tid. Så här skriver Bringéus:

Utan tvekan är det genom bageriernas och konditoriernas marknadsföring som beteckningen ”semla” blivit allt vanligare även i de delar av landet där ordet saknar tradition.

Att börja äta semlor innan fastlagen är ingen ny företeelse. Hårdast kontrollerat var det troligen efter andra världskriget p.g.a. ransoneringar och regleringar. Under 1900-talet förekom det att man benämnda samtliga tisdagar under fastan för fettisdag och då blev ”sista fettisdagen” tisdagen som infaller under stilla veckan.

Under mitten av 1900-talet gick semlan från att ha varit en bulle som ”serverades som efterrätt till en middag av bönor och fläsk som serverades på tisdagarna” (Öhrn, 2006) till att bli en gräddbakelse som åts eller köptes på konditorierna. Samtidigt blev det vanligare och vanligare att konditorierna sålde semlor från strax efter julen.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2007-0-19 (uppdaterad: 2020-01-15)

Källor: Bringéus, Nils-Arvid. ”Fastlagsbullarna och deras föregångare”. Ur Gastronomisk kalender 1978. Årgång 18. Stockholm. Norstedts 1977.

Axelsson, Mattias (2011) Semla och samhälle – En studie om semlans förändring 1895-1955 opublicerad b-uppsats i historia

5 tankar om “När får man börja äta semlor?

 1. Hej,

  det där med när vi får äta semlor har jag aldrig blivit säker på. För många år sen såg jag Jan-Öjvind Swahn savara på frågan i teve-programmet ”Fråga Lund”. Då sa han att ursprungligen, när vi fortfarande var katoliker och var noga med det där med fasta, så åt vi semlorna under fastan – inte före fastan. Han förklarade det med att man inte helt avstod från att äta under fastan, men avstod ifrån sånt som fisk och kött. Därför åt man dessa bastanta bullar för att ha möjlighet att stå siglika länge som på en middag. Känner du till denna förklaring och vad har du för åsikt om den?

  Hälsningar
  Helén Marklund

 2. Pingback: När äter man Semlor? | Tankar från Wien

 3. Hej,

  det där med när vi får äta semlor har jag aldrig blivit säker på. För många år sen såg jag Jan-Öjvind Swahn savara på frågan i teve-programmet ”Fråga Lund”. Då sa han att ursprungligen, när vi fortfarande var katoliker och var noga med det där med fasta, så åt vi semlorna under fastan – inte före fastan. Han förklarade det med att man inte helt avstod från att äta under fastan, men avstod ifrån sånt som fisk och kött. Därför åt man dessa bastanta bullar för att ha möjlighet att stå siglika länge som på en middag. Känner du till denna förklaring och vad har du för åsikt om den?

 4. Pingback: Hur Många Kalorier Är En Semla? - [Bra recept]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s