Vad är trandagen?

Kort svar: Trandagen är en regional benämning på jungfru Marie bebådelsedag 25 mars.

Den 25 mars infaller jungfru Marie bebådelsedag. Bebådelsedagen infaller nio månader före juldagen och Jesus födelse eftersom Jesus mor Maria då ska ha fått bebådelsen från ängeln Gabriel att hon var havande. Numera är den tradition som främst förknippas med jungfru Marie bebådelsedag att äta våfflor.

I vissa delar av Sverige kallas jungfru Marie bebådelsedag ”trandagen” och till den finns det vissa specifika traditioner knutna. Dels gäller det sydöstra delarna av landet med Öland, Blekinge samt delar av Småland och dels i viss utsträckning Västmanland, Värmland och Dalsland.

Tranor

Kopplingen till tranan är att den kring 25 mars åter syns på himlen efter vintern och när den kommer så kommer också våren och ljuset. På Kalmar läns museum kunde man tidigare läsa:

Den 25 mars är mer känd i våra trakter som Tran(e)dagen. Det är en sed som har en mycket lokal prägel och förknippas med sydöstra Småland, Öland och Blekinge. När tranan kommer förebådar den vårens ankomst och dagen har då blivit så pass lång att det är ljust när man går till sängs. Därför brukar man säga att ”tranan bär ljus i säng”

Runt Värmland och Dalsland brukade barnen på kvällen före vårfrudagen (tranafton) gå runt och dela ut tranbrev, men teckningar av tranor (”vårens budbärare”). Kalmarlexikon berättar vidare om traditioner knutna till tranafton och trandagen:

Kvällen före trandagen hänger barnen upp en strumpa vid sängen och på morgonen hoppas de finna godis i den, trangodis. Det heter att tranan landat under natten på resan norrut och lämnat godiset. 

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2023-03-25

Litteratur:

Kalmarlexikon ”trandagen”

Därför firar vi trandagen” Barometern

Vårfrudagen (Våffeldagen)” Nordiska museet

Schön, Ebbe (1996) Folktrons år Prisma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s