När lanserades tacosemlan?

Kort svar: Det första belägget för tacosemla i tidningstext är från 2011, men första gången som tacosemlor lanserades bredare var 2015.

En ”traditionell semla” ska var en rund och söt bulle med mandelmassa i, vispgrädde under locket och florsocker pudrad ovanpå. Så har semlan sett ut sedan början av 1900-talet men under 2010-talet har det lanserats många nya varianter av den klassiska semlan. Nutellasemlan såg dagens ljus första gången 2012 och samma år som Mattias Ljungberg på Tössebageriet lanserades semmelwrapen (2015) lanserades ”tacosemlan”.

Redan 2011 skrev dock Eskilstuna-Kuriren om ett kompisgäng som hade kafferep och där en av deltagarna gärna gjorde ”tacosemla”:

Du tar en nybakt vetebulle och plattar till den. Sedan har du på grädde och mandelmassa och viker upp sidorna på den platta bullen, som en taco! 

Det ska dock dröja ytterligare fyra år innan tacosemlan får något större genomslag. År 2015 är det flera tidningar som skriver om nyheter ”tacosemlan”. Inte sällan är det i uppräkningar av andra ”konstiga semlor” som lanserats.

Varbergs Posten 11 feb. 2015

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2020-01-15

Källor:

Eskilstuna Kuriren 3 mars 201

Varbergs Posten 11 feb. 2015

Norrköpings Tidningar 27 jan. 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s