När börjar ramadan 2021 i Sverige?

Stötta Svenska högtider på Patreon.

Kort svar: Fastemånaden ramadan börjar (troligen) den 13 april och håller på till 12 maj.

Att fasta är en av de fem pelarna i islam. Fastan sker under månaden ramadan och avlutas med festen eid al-fitr. Eftersom den muslimska kalendern är en ren månkalender – en månad är tiden från en nymåne till nästa – så skiljer den sig från den gregorianska som är en ren solkalender.

De två olika sätten att beräkna månaderna gör att ramadan infaller vid olika datum varje år i den svenska kalendern. Varje år flyttas ramadan cirka elva dagar bakåt. För 2021 innebär det att ramadan startar 13 april och håller på till och med 12 maj.

silhuett, man, bön-, tempel, ramadan, masjid, islamisk, shikh, be, fasta, quran, dyrkan, sheikh, Shaikh, schejk, salah, solnedgång, himmel, orange färg, natur, arkitektur, religion, resmål, skönhet i naturen, tro, byggd struktur, människor, plats för dyrkan, kommunikation, andlighet, torn, män, utomhus, byggnad exteriör, spira, global kommunikation, 2K

En sak som komplicerar saken ytterligare är att de flesta muslimer i världen utgår ifrån att det är den astronomiska nymånen som ska siktas för att en ny månad ska anses ha börjat, inte den kalendariska som kristna påskfirare använder.

Eftersom det ibland kan vara svårt att se nymånen i Sverige på sommaren brukar många muslimer utgå ifrån när nymånen siktas i Mecka. Ramadan 2021 förväntas alltså börja 13 april, men eftersom det muslimska dygnet börjar vid solnedgång så blir det i praktiken på kvällen 12 april.

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2021-03-30)

Källor:

Islamic calender

Saudi Arabia announces first day of Ramadan 2021

2 tankar om “När börjar ramadan 2021 i Sverige?

Lämna en kommentar