Varför firar vi Nobeldagen 10 december i Sverige?

Kort svar: Att Nobeldagen (10 december) firas i Sverige beror på att Alfred Nobel dog detta datum 1896 och då delas Nobelpriset ut.

Den svenske uppfinnaren och ingenjören Alfred Nobel dog den 10 december 1896. Då hade han testamenterat pengar till ett Nobelpris som årligen skulle delas ut i fem kategorier – fysik, kemi, medicin, litteratur och fred.

Priset delades ut första gången den 10 december 1901, på dagen fem år efter Nobels död. Redan när priset delades ut första gången kallade man i tidningarna 10 december för Nobeldagen och så har den fått heta sedan dess.

Artikel i Borås Tidning 1901-12-10

Nobeldagen har alltså firats den 10 december sedan de första prisen delades ut 1901. Om firandet 1903 skriver Gustav Källstrand så här:

Nobeldagen 1903 var en gråkall torsdag. Temperaturen låg mellan 3 och 4 plusgrader, och en svag men kall vind drog in från sydöst. Det vintermörka Stockholm kunde knappast sägas visa sig från sin bästa sida, även om regnet upphörde framåt eftermiddagen. En sådan väderlek är nu inte helt oväntad i svensk december, men situationen förvärrades genom att uppmaningen till allmän flaggning inte hörsammats i någon större utsträckning. Att flagga var annars den mest grundläggande symboliska handlingen i offentliga festligheter.


Vad gäller att flaggningen på Nobeldagen och övriga högtidsdagar så fanns det i början av 1900-talet inga tydliga regler för vilka dagar som det skulle flaggas på. Först 1939 kom det på ett enskilt initiativ av Bestyrelsen för svenska flaggans dag en rekommendation om vilka dagar som skulle vara flaggdagar och där fanns Nobeldagen med. År 1982 fattade riksdagen beslut om vilka dagar som ska vara allmänna flaggdagar i Sverige.

Källor: Källstrand, Gustav (2007). Forskning och vetenskap: aspekter på naturvetenskapen i offentligheten i samband med Nobelprisen i fysik och kemi 1903. Nobel Museum occasional papers, 1652-9855 ; 3. Stockholm: Nobel Museum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s