Kort svar: Enligt Bibelns berättelse om de vise männen så var det ”guld, rökelse och myrra” som de överlämnade till Jesus.
Jesus födelse är en av flera anledningar till julfirandet som varar åtminstone till trettondagen (då de tre vise männens ankomst firas). Av de fyra evangelierna är det vara två (Lukas – i det som kommit att kallas julevangeliet – och Matteus) som skriver något om födelsen – och det är bara en (Matteus) som skriver något om de som kommit att kallas ”de tre vise männen”. Så här står det i Matteus 2:1-2 och v.11
När Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid
kom några österländska stjärntydare till Jerusalem
och frågade: “Var finns judarnas nyfödde kung? Vi har sett
hans stjärna gå upp och kommer för att hylla honom.”
/…/
De gick in i huset, och där fann de barnet och Maria, hans
mor, och föll ner och hyllade honom. De öppnade sina kistor
och räckte fram gåvor: guld och rökelse och myrra.
Det står ingenting om hur många de ”österländska stjärntydarna” var eller att de skulle ha besökt Jesus i stallet. Att man kallar dem för ”de tre vise männen” beror på att det är tre gåvor som överlämnas – guld, rökelse och myrra.

Varför det just var dessa tre gåvor som författaren till texten valde är inte säkert, men det finns såklart olika hypoteser. Matteusevangeliet är troligen skrivet i slutet av de första århundradet och är en religiös propagandaskrift. De tre gåvorna bör alltså tillfogats för att understryka Jesus plats som Guds son och Kungars kung.
- Guld – en klassisk symbol för kungar och makt. Guldet är den ädlaste av metaller. Dessutom är guldet en metall som består i eld,
- Rökelse används vid tillbedjan i många olika religioner. Rökelsen stiger mot himlen och kan vara en symbol för Jesus kontakt med Fadern i himlen.
- Myrra är en form av kåda som luktar gott. Den används bl.a. vid kröningsceremonier, men också vid balsamering. Därför skulle myrran kunna symbolisera Jesus död (och uppståndelse).
Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2018-12-19)
Modéus, Martin (2000) Tradition och liv Verbum Förlag
”Vad är myrra?” SvD:s historieblogg 2013-01-06