Kort svar: Troligen etablerar sig pepparkaksgubbarna i luciatågen under andra hälften av 1900-talet.
Ett luciatåg är en procession bestående av en (eller flera) lucia, tärnor, stjärngossar och ibland även tomtenissar, sockerbagare och pepparkaksgubbar (inte att förväxlas de pepparkakor bakade som gubbar).

En lucia med ljus i håret som kommer med mat finns belagd första gången 1764 av den skånske prästen Karl Fredrik Nyman som besökte Horns by norr om Skövde i Västergötland. Men luciatåg med flera personer började växa fram i slutet av 1800-talet t.ex. på Skansen.
Det äldsta belägget för ordet ”luciatåg” i SvD:s arkiv är från 13 december 1908 där man skriver om ”en enklare luciafest” där förekom ”luciatåg, dans och musik”. Dock står det ingenting om vilka fler än lucian som är med i tåget.
Luciadagen 1921 ordnas ett ”luciatåg med 100-tal tärnor”. Tärna är ett äldre ord för ”flicka” i synnerhet kopplad till någon som har tjänst hos en finare dam inom exempelvis hovet. Tärnor i ett luciatåg är de kvinnor som går efter lucian.

Under andra hälften av 1900-talet börjar några nya figurer sakta smyga sin i i luciatåget. De två vanligaste nykomlingarna är dels pepparkaksgubbar och dels tomtenissar.
Det tidigaste belägget för pepparkaksgubbar i luciatåg är från 1952 då ett luciafirande på Hörselfrämjandets skola beskrivs:
Först kom lucior och stjärngossar, sedan kom tomtar och pepparkaksgubbar och till slut kom höstlöv i skir tarlatan och älvor med vingar.
Luciamorgon på TV1 lördagen 13 december 1975 hade;
tomtenissar, möss, pepparkaksgubbar, stjärngossar och så Lucia själv förstås med sina tärnor
Så här skriver Håkan Strömberg i boken Lucia:
När pepparkaksgubbarna dyker upp i luciaföljet är mer oklart än tomtarna. Det finns i vart fall inte med i karnevalstågen 1927-1928. /../ Det kan mycket väl ha börjat redan på 1940-talet, och senast på 1970-talet är de brunklädda gestalterna fast etablerade.
En startpunkt för pepparkaksgubbarna i luciatågen kan vara visan ”Tre Pepparkaksgubbar” som skrevs redan 1913 av Astrid Gullstrand och Alice Tegnér. Men den slog igenom stort när den kom ut i sångboken Nu ska vi sjunga 1943.
Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2018-12-13)
Källa: Strömberg, Håkan (2017) Lucia – den svenskaste av alla traditioner. Carlssons