När är halloween 2017 i Sverige?

Kort svar: Halloween betyder ”alla helgons afton” och firas dagen före allhelgonadagen – alltså den 31 oktober. I Sverige är det lite mer komplicerat eftersom alla helgons dag inte är samma dag som allhelgonadagen.

Halloween betyder, översatt till svenska, alla helgons afton (alltså kvällen före alla helgons dag) och firas bl.a. i USA den 31 oktober. Historiskt har alla helgons dag infallit den 1 november och gör så i de flesta länder. I Sverige har dagen varit en helgdag sedan kristendomens införande på 1100-talet.

Halloweenpumpa

I Sverige är det sedan 1953 lördagen i allhelgonaveckan (alltså lördagen mellan 31 oktober till 6 november) som är den röda dagen och kallas alla helgons dag, 1 november har namnet allhelgonadagen men är inte röd dag. Och här finns källan till förvirring för när svensk halloween faktiskt infaller.

Årets alla helgons dag (2017) är så sent som 4 november vilket innebär att svenska ”alla helgons afton” egentligen är fredagen den 3 november. Därför kommer det återigen bli en diskussion om vilken dag vi egentligen ska fira halloween i Sverige och det tråkiga svaret (eftersom halloween är en relativt oetablerad högtid i Sverige) är att man egentligen kan fira svensk halloween (och därmed gå ”bus eller godis”) lite när som i allhelgonaveckan, men den ”riktiga halloween” är 31 oktober.

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2017-09-17)

Källa: Herlitz, Gillis (2007) Mors dag och Halloween. Festseder i förändring. Doktorsavhandling vid Uppsala universitet.

9 tankar om “När är halloween 2017 i Sverige?

  1. Minsta en doktersavhandling bör prestera är att stava huvudämnet korrekt. Stavas Hallowe’en allt annat är FEL. Altså e’en saknar bokstaven v ordet är even och förkortning för evening. Det andra förkortningen som används vid stora helgaftonar är Eve.
    Vi har många förkortningar på engelska med saknade bokstäver: I’m, I’ll, I’ve, I’d (hela fyra bokstäver – I would), I don’t (I do not), I didn’t o.s.v. Konsequent bör vi väl ta bort alla dessa apostrofer också???

  2. Din egen stavning på orden doktorsavhandling, alltså, helgaftnar och konsekvent samt genuskongruensen i ”det andra förkortningen” tycker jag underminerar din rätt att förklara andra för språkligt mindre vetande.

    Dessutom befinner vi oss i ett land där Svenska akademiens ordlista tillsammans med Språkrådet är normerande. Där finns ingen apostrof i ordet halloween (som dessutom inte skrivs med versal som i engelskan).

  3. Måste säga att det var fantastiskt roligt att läsa Kenneth Keys ”undervisande” inlägg när det är så många stavfel och fel meningsuppbyggnad i hans text. Att ha med konsequent i den avslutande meningen blev ju dessutom väldigt dråpligt :-)
    Men bra kommenterat av Markus!
    PS. Halloween firas den 31 okt i de flesta länder, men i Sverige är det brukligt att fira fredagen på Alla helgons afton (All Hallows Eve) som inträffar fredagen före första lördagen i november, vilket i år alltså blir fre den 3 nov. En regel som för övrigt instiftades 1953 i samband med helgdagsreformen.

  4. Pingback: Linscurry med pumpa | Veckans vego

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s