Kort svar: Att långfredagen och våffeldagen sammanfaller 2016 beror på att påskdagen är rörlig och infaller på en söndag (2016 den 27 mars) och att långfredagen också är rörlig. Årets långfredag infaller 25 mars vilket är samma som våffeldagen.
Påskdagen är som bekant en rörlig helgdag vars placering i kalendern bestäms utifrån en i tabeller framräknad fullmåne och en fixerad vårdagjämning och som kan infalla som tidigast 22 mars och som senast 25 april. Det innebär också att alla dagar som är knutna till påsk – t.ex. långfredagen – är rörliga. Långfredagen infaller alltid två dagar före påskdagen vilket 2016 är 25 mars.
Våffeldagen infaller alltid den 25 mars – alltså samma dag som den riktiga jungfru Marie bebådelsedag. Att det är så är såklart ingen slump – snarare tvärtom. Bebådelsedagen kallades i folkmun för ”Vår Fru-dagen” (eftersom jungfru Maria kallades Vår Fru) och ”Vår Fru” slarvigt uttalet blir ”våffer” som blev våffeldagen.
Foto: Johanna Ljungblom
Således slumpar det sig så att 2016 infaller långfredagen och våffeldagen på samma dag – 25 mars. Det händer två gånger under 2000-talet, senaste gången 2005.
Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2016-03-14)
Källor: Swahn, Jan-Öyvind (2007) Svenska traditioner Bromma:ordalaget
Pingback: Idag är Det Långfredagen OCH Våffeldagen – Samtidigt! | Kurera.se
Är det inte så att Jungfru Marie bebådelsedag bestämdes till 25 mars för att det ansågs vara det datum som den första Långfredagen (det år Jesus dog) inföll detta datum? Sedan valdes datumet för juldagen utifrån Jungfru Marie Bebådelsedag.