När är palmsöndagen 2023?

Kort svar: Palmsöndagen är söndagen en vecka före påskdagen och den infaller således alltid på en söndag men på olika datum (15 mars-18 april). Palmsöndagen 2023 infaller söndagen den 2 april.

Påsken firas inom kristendomen till minne av Jesus död (på långfredagen) och uppståndelse (på påskdagen). Som ett förspel inför själva finalen firas en rad dagar i stilla veckan eller dymmelveckan som den också kallas.

Söndagen som inleder ”stilla vecken” heter palmsöndagen efter berättelserna i Nya testamentet där det berättas om hur Jesus red in i Jerusalem och möttes av människor som viftade med palmkvistar.

jesus.donkey

Eftersom palmsöndagen alltid infaller en vecka före påsk är datumet för palmsöndagen beroende av påskdatumet. Och påskdagen är, som bekant, en dag som aldrig infaller samma datum från ett år till ett annat. Som tidigast kan påskdagen infalla den 22 mars och som senast kan den infalla den 25 april – en differens på mer än en månad.

Palmsöndagen infaller därför någon gången mellan den 15 mars och den 18 april.

Skrivet av: Mattias Axelsson (2018-09-21, uppdaterat 2019-01-04)

3 tankar om “När är palmsöndagen 2023?

  1. En synnerligen avlägsen släkting föddes enligt husförhörslängden den 24 mars 1668 vilket var tisdagen efter Annandag påsk. Enligt ”Christningsboken” döptes han ”die Annun.”, en dag som kom före söndagen ”Domenica Quasimodogeniti” den 29 mars. Vilken veckodag var denna ”die Annun[cio]?”

  2. ”Om man ingenting frågar får man ingenting veta” och inom 2 minuter efter det jag postat frågan om ”die Annun.” så hittade jag svaret: datumet är den 25 mars 1668 och dagen är ”Annuntiatio Mariæ”, Jungfru Marie Bebådelsedag, som firades detta datum men som senare kom att hamna i den svanska kyrkokalendern på den söndag som infaller den 22 – 28 mars.

  3. Pingback: När är stilla veckan 2023? — Högtider och traditioner – Webbplatsrubriksuzana monika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s