Vilken dag infaller tjugondag Knut?

Kort svar: Tjugondag Knut infaller alltid 13 januari (tjugo dagar efter jul)

Julhelgen börjar med julafton den 24 december och håller på till annandag jul den 26 december. Men dagar som anknyter till jul håller faktiskt på ända till kyndelsmässodagen. Dock brukar man i allmänhet mena att julen är slut på tjugondag Knut.

Tjugondag Knut är den tjugonde dagen i jultiden om man räknar juldagen som den första. Eftersom det trettondagen är tretton dagar efter jul så infaller tjugondag Knut alltid exakt en vecka efter trettondagen. En vecka efter 6 januari är 13 januari och det är då som Knut har namnsdag och det även står ”tjugondedag jul” i almanackan.

Skrivet av Mattias Axelsson (uppdaterad (2022-01-12)

Källor: Swahn, Jan-Öyvind (2007) Svenska traditioner  Ordalaget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s