När är eid al-fitr 2011?

Kort svar: Eid al-fitr påbörjas (runt) den 30 augusti 2011 och håller på i tre dagar.

Den muslimska tideräkningen skiljer sig från den västerländskt kristna (som är den dominerande i dagens globaliserade värld). Anledningen är att den kristna (eller gregorianska) tideräkningen utgår från solåret (c.a. 365 dagar på ett år) medan de muslimska tideräkningen utgår från månmånaderna (29,5 dygn). En kalender kan inte både ta hänsyn till ett jorden tar c.a 365 dygn att snurra ett varv runt jorden och att månen tar 29,5 dygn att ta sig ett varv runt jorden.

Eftersom den gregorianska kalendern följer solen och den muslimska diton följer månen så infaller de muslimska högtiderna inte på samma datum från år till år enligt den gregorianska kalendern (däremot är det såklart alltid samma datum enligt den muslimska kalendern).

Den muslimska kalendern består av tolv månmånader. I Koranen (9:36) står det:

Antalet månader är tolv enligt Guds dekret – vilket Han fastställde den dag då Han skapade himlarna och jorden. Av dem är fyra helgade; detta är [Guds] evigt sanna lag. Vanhelga därför inte dessa [månader] till skada för er själva.

Den nionde av dessa tolv månader är Ramadan och då infaller också den för troende muslimer obligatoriska fastan. När månaden Ramadan är slut följer månaden shawwal – och det är under de tre första dagarna av shawwal som högtiden eid al-Fitr firas.

Eftersom månaden börjar i och med den första soluppgången efter att den första nymånen siktats är det inte självklart exakt när eid al-fitr börjar. Olika organisationer har tagit fram kriterier för detta t.ex. The Fiqh Council of North America och  European Council for Fatwa and Research. Enligt dem börjar shawwl tisdag 30 augusti 2011 och det blir då den första dagen för eid al-fitr.

3 tankar om “När är eid al-fitr 2011?

  1. Tack för mycket bra info, äntligen förstår jag varför ramadan enligt den västerländska kalendern alltid backar 10 dagar.

    /Fadi

  2. Den gregorianska kalendern är varken kristen eller västerländsk. Den baseras på en romersk solkalender den julianska. Julius Cesar var inte kristen eftersom kristendomen inte fanns på den tiden, Varför inte konstatera att det inte går ett jämnt antal månvarv på ett solvarv. Det är ren matematik och har inget med religion att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s