När är Halloween 2011 i Sverige?

Kort svar: Ska du fira enligt amerikansk tradition är det 31 oktober som gäller. Dock kan du även fira aftonen före alla helgons dag (vilket i år är 4 november).

En av de vanligaste frågorna jag får till Högtidsbloggen i oktober är vilket datum Halloween ska firas. Problemet med att ge ett kort och rakt svar på frågan är att Halloween är en relativt sentida import från USA som delvis krockar med ett förvisso också sentida, dock något äldre bruk att fira Alla helgons dag i Sverige.

Ska man strikt följa det amerikanska firandet av Halloween så är det 31 oktober som gäller. Det är datumet som man i den anglosaxiska världen firar Halloween och det beror på att datumet är dagen före Allhelgonadagen i den västerländska kristenheten. Halloween kommer just av ordet All Hallows eve (dvs alla helgons afton – dagens före Allhelgonadagen).

Nu finns det också ett – inte så litet – förkristet inslag i Halloweenfirandet som kan spåras till Irland och firandet av övergången från sommarhalvåret till vinterhalvåret. Att dra direkta paralleller mellan nutida Halloweenfirande och förkristet firande på Irland går dock inte, mycket har hänt på vägen.

När Halloween kom till Sverige under 1990-talet blev det viss diskussion vilken dag man egentligen skulle fira det svenska Halloween. Problemet för svenska förhållande är nämligen att vi (till skillnad från övriga västerländska kristenheten) inte firar Allhelgona på Allhelgonadagen 1 november, utan har lagt till en egen dag Alla helgons dag (första lördagen i november). Problemet blir då att Alla helgons afton (alltså vårt Halloween) blir fredagen före lördagen som är Alla helgons dag. År 2011 är Alla helgons dag 5 november – alltså infaller Alla helgons afton 4 november.

Tidigare år har det förekommit diskussioner här på bloggen att vi i Sverige inte kan välja en egen dag att fira Halloween på utan måste följa det amerikanska. Problemet med att argumentera på det sättet är att vi redan valt att fira vissa högtidsdagar på datum som skiljer sig från ursprungsland. Jul firar vi ju i Sverieg den 24 december medan resten (så gott som) av världen firar 25 december. Midsommarafton infaller i Sverige alltid på en fredag (19-25 juni), medan den riktiga midsommarafton är 23 juni.

Källa: Mors dag och Halloween av Gillis Herlitz.

28 tankar om “När är Halloween 2011 i Sverige?

 1. 24dec firade vi långt innan kristendomen kom till Sverige. Är allhelgona helgen verkligen en efterapning från den anglosaxiska kyrkan. Följer inte det lutheransk tradition?Vill gärna få lite mer information om varifrån fakta är taget.

  • Sedan så är ju vårt nutida svenska allhelgonafirande främst inspirerat av katolska traditioner.

   Att tända gravljus på allhelgona är en sed som slog rot i Sverige först i mitten av 1900–talet.

   • Ähm va? Ingen vet när Jesus föddes men man verkar ändå vara säker på att det inte var på vintern, kanske på våren då det var varmt nog för herdarna att vara ute och vakta fåren.
    Julen är en urgammal tradition som firats i många olika kulturer under olika namn som saturnalia till exempel.

 2. Pingback: JAG SOM VILL!!!! | Mina ord på livet!

 3. ”Dock kan du även fira aftonen före alla helgons dag (vilket i år är 4 november).”
  4 november har väl aldrig varit FÖRE sista oktober???

 4. Så mycke text å inte kunna ge ett ordentligt svar. Jag vill bara veta till vilken helg jag ska köpa godis till ungarna som klär ut sig…

 5. NÄR ska vi fira halloween egentligen???? Allhelgona helgen är väl hela helgen, åtminstone är Alla helgons dag Lördagen den 5 November…

  Vi kommer nog att fira Halloween Lördagen den 29 oktober, det datumet är ju närmare den ”riktiga dagen” 31 Oktober…

 6. Halloween är ju så dörbaskat roligt, allt från att spöka ut trädgården till att träffa alla barnen, föräldrarna och goda vänner som kommer så vi kommer köra både nu i helgen (29/8 och nästa 5/11)!

 7. Detta är ju helt sjukt! Man får väl ha det där förbaskade godiset både denna helg och nästa då! Men visst är det väl konstigt att det inte har bestämts nationellt efter alla dessa år??? Ingen tycks veta vad som gäller! :0/

 8. Halloween är inte ett s k USA-påfund. Det är djupa traditioner från den Keltiska eran som vi alla borde vara stolta över som ligger till grund för det firandet. Irländarna tog med sig seden till USA när de emigrerade dit. Jag har märkt att många av våra högtider inte har analyserats rätt i sitt ursprung och därför lätt förkastas som något vi inte har med att göra. Vårt hedniska ursprung (Asatron) ger en bra bild av vad vi egentligen står för och – framför allt – har glömt bort i vår egen historia. Vissa delar är dock skönt att det har försvunnit :)

  • Som jag skrivit på annan plats så har den tradition som infördes i Sverige under 1990-talet fler likheter med amerikanskt halloweenfirande än med irländska samhainfirande.

   När den nutida seden att fira halloween skapades i USA var irländska immigranter än stor bidragare till seden, men de var inte ensamma.

 9. Det är väl jättebra att vi kan välja och även att vi kan förlänga firandet i en hel vecka !!! nu får vi ju två roliga helger för samma pris som en :-)

 10. så här är det,halloween firas den här helgen , nästa helg dvs den 4,5,6nov smyckar vi gravarna o minns våra nära o kära det ena är fest det andra är en helg för minnen

  • Nej det är det inte, VG läs ovan. Den riktiga svenska Haloween är fredagen den 4/11 i år.

   Svenska Haloween firas aftonen före (fredagen) Alla Helgons dag (inte allhellgonnadgaen 1/11) som firas 1a lördagen i november, vilket i år är 5e/11.

   Se även http://sv.wikipedia.org/wiki/Halloween#Sverige, där står det:
   ”medan firandet i Sverige vanligtvis sker på aftonen före Alla helgons dag som är första lördagen i november, oavsett datum”.

   • Första helgen i november är det Allhelgonahelgen då vi hedrar minnns våra nära o kära och det har vi gjort sen urminnes tider här i Sverige.

    Halloween är nåt vi tagit efter från USA denna sed anses störa vår gamla tradition att tänka på dom som lämnat jordelivet,därför bör det inte firas med bus o godis och annat trams samma helg….sen finns det dom som ignorerar detta men det är ju upp till dom.

 11. Det är ju bara amatörer som litar blint på wikipedia.. Sidan är ju basserad på amatörers ”kunskap”, dvs det de tror sig veta.. Säger bara en sak.. Sök bland SERIÖSA källor!!!!

 12. Jag anser att man här i Sverige bör fira ”Halloween” på helgen INNAN vår Allahelgonahelg.(Vilket väl görs till viss del?) Jag miste min älskade son för ett par år sedan och vill inget hellre än att hedra hans minne i lugn och ro, fritt ifrån monster, tjo och tjim och busliv.
  Jag förstår att trycket ifrån de som vill sälja sina Halloweenprodukter är stort och att småbarn blir förtjusta i konceptet, men vi vuxna absolut bör inte tillåta detta ske på en helgdag som enligt tradition skall vara lugn, stillsam, vacker och värdig.
  Med tanke på de avlidna och deras nära och kära bör man noga se till att dessa två helger och traditioner ej blandas ihop.

  • Jag beklagar verkligen att du mist din son men är glad att du delar min
   uppfattning hur halloween ska firas att den inte ska sammanfalla med
   vår Allhelgonahelg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s