När är vintersolståndet 2010?

Kort svar: Vintersolståndet 2010 inträffar (svensk tid) den 22 december kl. 00.38.

Sett från oss verkar det som om solen rör sig ett varv runt jorden på ett dygn. Varje morgon går solen upp i öst och ner i väst. Men tidpunkten för solens upp- och nedgång varierar märkbart under året. På vintern går den upp senare och ner tidigare än på sommaren. Dessa förändringar beror på att jorden lutar 23,5 grader och roterar runt solen.

Solens (och alla andra himlakroppars) placering i förhållande till himmelsekvatorn kallas deklination. Solens placering varierar på ett ungefär mellan N23 och S23 under ett år. När solens når sin lägsta deklination (c.a. S23) betyder det att solens står som allra lägst på himlen – och det är vid den exakta tidpunkten som vintersolståndet inträffar.

År 2010 når solen sin lägsta deklination kl. 00.38 natten till den 22 december svensk tid. Och därefter går vi mot ljusare tider.

Men betyder det att 22 december också är årets längsta natt? Egentligen inte eftersom solens deklinationen förändras ytterst lite från dygn till dygn, så mellan den 17 och 26 december är solens deklination 23,4 grader och förändringen i nattens längd är inte mätbar på minutnivå.

Natten till 19 december – 17 timmar och 28 minuter
Natten till 20 december- 17 timmar och 27 minuter
Natten till 21 december – 17 timmar och 28 minuter
Natten till 22 december – 17 timmar och 28 minuter
Natten till 23 december – 17 timmar och 28 minuter
Natten till 24 december – 17 timmar och 28 minuter

Så nätterna kring vintersolståndet är i princip lika långa.

Läs även andra bloggare om , , ,

– 17 timmar och 28 minuter

4 tankar om “När är vintersolståndet 2010?

  1. Pingback: Vintersolståndet | SKATANS TANKAR

  2. Linnea: man hade kanske en uppskattning och en dag som man firade som vintersolstånd, men varför tänker du att det var just exakt motsvarande den 22 december?

    Dels hade man inte samma almanacka med samma månader och månadsnamn, dels brukar uppmärksammade dagar vandra runt lite i almanackan historiskt. Jag minns inte exakt på rak arm, men skulle nog tro att uppmärksammandet av vintersolståndet har legat på lite olika motsvarande datum. Julen (i Norden) sägs ju från början ha sina rötter i firande kring vintersolstånd (julblot eller midvinterblot mer specifikt).

  3. En annan tolkning av frågan är förstås hur man räknade ut när vintersolståndet inföll. Det har ju gjorts med varierande grad av exakthet, men metoden vet jag inte :) Det går ju att räkna på, om man har sätt att mäta tiden, kanske jämfört andra himlakroppar, eller solur och liknande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s