Varför infaller midsommarafton 2010 så sent?

Kort svar: Midsommarafton 2010 infaller den 25 juni. Eftersom midsommarafton sedan 1952 alltid infaller på en fredag kan datumet variera mellan 19 och 25 juni.

Sommarsolståndet (20 eller 21 juni) har med största säkerhets firats sedan urminnes tider. Vi vet att folk långt tillbaka i tiden kunnat mäta solens bana på himlavalvet och kunnat – med någorlunda säkerhet – fastställa när sommarsolståndet inträffat.

Dock går det inte att dra direkta paralleller mellan förkristet sommarsolståndsfirande och dagens midsommarfirande. Som Mai Fossenius skriver:

Att någon gammal hednisk fest skulle ligga till grund för midsommarfirandet förefaller ej troligt, men däremot har tidpunkten säkerligten även i vårt land redan på ett primitivt stadium, observerats i egenskap av solståndstid.

Det som är gemensamt är i så fall tidpunkten, även om midsommar i Sverige inte alls måste infalla vid sommarsolståndet.

Före 1953 var midsommardagen alltid den 24 juni – Johannes Döparens dag. Att Johannes Döparens födelse firas 24 juni alltsåsex månader före jul (Jesus födelsedag) eftersom Johannes mamma (Elisabeth) var i ”sjätte månaden” (Luk 1:26) när ängeln Gabriel kom till Maria och berättade att hon vara havande – således bör Johannes vara sex månader äldre än Jesus.

Riksdagen 1952 valde dock att göra en rad reformer gällande svenska helgdagar. Marie bebådelsedag, midsommardagen och allhelgonadagen berördes. Midsommardagen flyttades från en fast dag (24 juni) till att alltid infalla på en lördag, nämligen den lördag som är mellan 20 och 26 juni. Således kan midsommarafton infalla tidigast 19 juni och senast (som i år 2010) 25 juni.

Läs även andra bloggare om 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s