Äter man lussekatter utan saffran i Göteborg?

Kort svar: Historiskt har göteborgare varit skeptiska till saffran i lussekatter, men sedan åttiotalet har lussekatter med saffran blivit allt vanligare.

Lussekatter är intimt förknippade med luciafirande. Och för de allra flesta är förmodligen lussekatter också intimt förknippade med saffran (i alla fall om man ser på de recept som finns på ex. Matklubben, menyse, Tasteline, recept.org, recept.nu, tydal och matinfo). Dock hamnar jag i min hemstad Göteborg ofta i diskussion med folk som menar att lussekattar inte ska bakas med saffran.

Och rent historiskt är det faktiskt så att det finns en skepsis mot saffran i lussebrödet hos göteborgare. På femtiotalet fanns saffran knappt att få tag på i Göteborg och när den kom sextiotalet menade många att saffran smakade medicin. Först på åttio- och nittiotalet slog saffran igenom som krydda i Göteborg.

Även i de sydligare landskapen som ex. Skåne och Blekinge har lussekatter av tradition bakats utan saffran. Jan Öywind Swahn säger:

Saffran är helt enkelt en östsvensk företeelse. När jag var en ung och glad och bodde hemma i Karlskrona på 30-talet såg jag aldrig en saffransbulle.

Dock har den alltmer centraliserade produktionen av bakverk och kakor (och alla andra livsmedel också för den delen) gjort att de traditioner som rått i Stockholm också spridits snabbare över resten av landet.

Skrivet av Mattias Axelsson (2008-12-13)

7 tankar om “Äter man lussekatter utan saffran i Göteborg?

 1. Det stämmer nog som du skriver. Själv äter jag inte lussekatter utan saffran,så det är väl några år sen jag åt dem sist. Jag bor i GBG. En lussekatt som inte är bakad enligt konstens alla regler med saffran i är totalt ointressant. Fattigmansbulle.

 2. Jag tillhör också de göteborgare som slagits för saffran i lussekatterna. Det blir en ganska intensiv och förvirrad diskussion de gånger som bullarna är bakade med kardemumma, men när det bjuds på saffransbullar, så är det ingen som protesterar, vilket talar sitt eget tydliga språk. Däremot ser jag ingen anledning att förakta den som är en ”fattigman”, hela det kristna julfirandet handlar om frihet för de fångna och bröd åt de hungrande. Världens frälsare som föds i ett stall av en mor som blivit gravid med någon annan än sin trolovade. Inte för att det ahr med lussekatter att göra, men väl fattigmansbullar! God Jul, förresten!

 3. Lussekatter utan saffran? Det finns ju inte! :-) För är det ingen saffran i dem så är de inga lussekatter, utan något man skulle kunna kalla lussekattsliknande bulle.

 4. Jag har sökt lussekatter utan saffran i affärerna men inte hittat. Varför kan man inte baka utan saffran
  så att alla får sitt. Kommer från Gbg där det fanns samt i Helsingborg när jag flyttade hit 1974.
  Jag kan inte äta saffran.
  Göte

 5. När jag jobbade i Stockholm några år , kom alltid detta upp vid jultid . Saffran eller kardemumma ? Då jag själv var från Göteborgsområdet hade jag aldrig under min uppväxt ätit lussekatter med saffran , slogs jag för kardemummavarianten . Då jag även pendlade fick jag ta med mej bullar utan saffran från Gbg. då det ej gick att uppbringa i Sth. , de var lite tråkiga i slutet på veckan om jag inte fryste dem .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s