Kort svar: Sexagesima är den söndag som infaller 56 dagar före påskdagen.
Påsken är kristendomens viktigaste högtid. Både före och efter påsk finns det en rad dagar som är påsken och dess tema om död och uppståndelse. Inför påsken är det fyrtio dagar av fasta. Precis före fastan är tre dagar av fest som kallas fastlag. Och tidigare hade man även tre veckor av förfasta inför den riktiga påskfastan.
Förfastan bestod av tre söndagar – septuagesima, sexagesmina och quinquagesima. Orden betyder sjuttionde, sextionde och femtionde och syftar på hur många dagar som är kvar till påskdagen.

Egentligen är det bara för Quinquagesima som det stämmer, på sexagesminasöndagen är det inte sextio utan femtiosex dagar kvar till påskdagen, vilket är 16 februari 2020, 7 februari 2021 och 20 februari 2022.
Quinquagesima heter på svenska fastlagssöndagen och ingår (tillsammans med fettisdagen) i den tre dagar långa fastlagen som avslutas i och med askonsdagen, vilken i sin tur är första dagen på fastan.
Skrivet av Mattias Axelsson (2007-02-11, uppdaterad 2014-02-06)
Mershman, F. (1912). Sexagesima. In The Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. Retrieved February 6, 2014 from New Advent
Sexagesimasystemet, som alltså ligger bakom vårt tideräkningssystem, en timme =60 minuter, en minut=60 sekunder, att cirkeln är indelad i 360 grader, härstammar från babylonierna, som hade just 60 som bas för sitt räknesystem, en lite pusselbit till :-)
det lätt som sex
Vill tipsa om Tage Danielssons postilla. Där han oförskämt roande nog kallade Sexagesima dagen för sexualsöndagen. En känga till 60 tals debatten om abort och allt det där.