När sändes valborgsmässofirande i teve första gången?

Kort svar: Första gången som teve sände valborgsmässofirande var 30 april 1958.

Valborgsmässoafton infaller 30 april och räknas på många platser som vinterns sista dag. Traditioner kring valborgsmässoafton går att spåra till medeltiden. Men i de två stora studentstäderna – Lund och Uppsala – har firandet av valborgsmässoafton utvecklats med helt egna typer av traditioner och firanden. Den första radiosändningen från ett valborgsmässofirande var 1925. Året därefter kunde man höra sång från valborgsmässofirandet i Uppsala första gången.

När teve lanserades i Sverige på 1950-talet var man snabb med att även där inkludera valborgsmässofirande. Redan 1957 sände man ”Sista april på Säby gård” där bl.a. Moa Martinsson deltog och talade för våren. Året därefter var sändningen 30 april mer omfattande och inkluderade att ”Uppsalastudenterna hälsar våren”, ”vårliga stämningsbilder” och ”allmänna sångens valborgsmässobal i Rikssalen på Uppsala slott”

Teve-tablån 30 april 1958

Valborgsmässoafton 1959 verkar teve inte sänt något firande. Men 1960 var det dags igen, det året från Skansen i Stockholm. Därefter sände TV återkommande valborgsmässofirande från olika städer (dock ej 1966, 1970, 1971, 1972, 1974). År 1975 sände TV2 en valborgskonsert med ”tradjazz, swing, gluntar, studentsångare och många, många gamla kända melodier”

Källor:

SvD 1957-04-30

SvD 1958-04-30

SvD 1959-04-30

SvD 1960-04-30

SvD 1975-04-30

En tanke på “När sändes valborgsmässofirande i teve första gången?

 1. Den här världen svälter inte av brist på pengar. Det svälter av brist på kärlek.” – Mamma Angelicahttp:// ewtn.com/motherangelicahttps:// pic.twitter.com/WJO8pGhPla
  Svara på@EWTN
  Jag skäms inte för att säga att jag inte är NÅGONTING utan GUD. Jag är skyldig honom ALLT!!!

  https:// pic.twitter.com/nWhSTcBAEh

  Gud är god! Godhet är en del av hans karaktär och väsen … Han är bra hela tiden!
  htt ps:// pic.twitter.com/GolCsMajNg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s